Na noční obloze lze již v pozdních večerních hodinách spatřit v souhvězdí Panny planetu Saturn. Jako poměrně výrazný bod na obloze patří mezi nejjasnější objekty a je k vidění i ve městech.

Pán prstenců

„Nejkrásnější je ovšem v dalekohledech, ve kterých se v plném rozsahu dají sledovat její výrazné prstence. Planeta se tak právem řadí k nejhezčím objektům nočního nebe a úpická hvězdárna ji bude nabízet všem návštěvníkům za jasného počasí po celý červen," informoval ředitel Marcel Bělík.

Děje se tak v rámci pozorovací akce nazvané Saturn – pán prstenců. „Pokud chcete překrásnou planetu spatřit, přijďte za jasného počasí na hvězdárnu jakýkoliv den kromě neděle, vždy mezi 22. hodinou a půlnocí. Mimo Saturn budeme pozorovat i další viditelné objekty Sluneční soustavy," zve Marcel Bělík. Viditelnost Saturnu je letos nejlepší v červnu a červenci. V srpnu se planeta začne ztrácet nízko nad západním obzorem za soumraku a v září již bude takřka nepozorovatelná.

Saturn má hned několik výsad, které ho činí ve Sluneční soustavě výjimečným.

Míč na hladině

„Jde o druhou největší planetu naší soustavy s průměrem přibližně 120 tisíc kilometrů, tvořenou zejména plynem z lehkých prvků. Díky jejímu průměru ji můžeme spatřit bez obtíží pouhýma očima, i když ji od nás dělí propastná vzdálenost více jak 1,5 miliardy kilometrů. Průměrná hustota je nejmenší ze všech v naší planetární soustavě, činí asi 0,7 g/cm3. Kdybychom tedy měli dostatečně velký oceán a planetu mohli položit na hladinu, ležela by na něm jako nafukovací míč," podotýká odborný pracovník úpické hvězdárny, Petr Horálek.

Nejzajímavějším u Saturnu je ale soustava prstenců. „Nejde o nic jiného než kamení a prach. Díky perfektnímu rozložení v gravitačním poli planety a za výrazného vlivu největších měsíců Saturnu se prstence zdánlivě drží okolo planety jako neměnná gramofonová deska," dodává Petr Horálek.