"Pokud bude několik desítek nebo stovek rodinných domů třídit odpad přímo doma, sníží se zaplněnost třídících kontejnerů po městě, jejichž počet bychom mohli postupně snižovat a zlepšit nevzhledný stav takzvaných kontejnerových hnízd, kolem kterých je často nepořádek," vysvětlil tento krok místostarosta Žacléře Valentin Herman.

"Zároveň věříme, že pokud bude mít domácnost třídící popelnice přímo v domě, bude je chtít využívat a odpady třídit pravděpodobně více, než to dělala dosud. Podle zkušeností z jiných měst jsme přesvědčeni, že tento způsob bude efektivní a povede ke snížení množství komunálního odpadu," dodal Herman.

Svážení odpadu je složité hlavně na horách, nejvíce v lokalitě Špindlerova Mlýna, kde je pohyb nákladních vozidel v zimě velmi náročný.
To je síla! Popeláři našli v kontejneru na papír vánoční obaly i mrtvé zvíře

Co udělat pro získání popelnic na tříděný odpad? Zavolat na telefonní číslo 777 876 116 nebo napsat na e-mail mistostarosta@zacler.cz a uvést jméno a bydliště.

"Děkujeme zodpovědným občanům, kteří třídí své odpady a doufáme, že je začnou třídit i ti, kteří to dosud považovali za zbytečné nebo obtěžující," poznamenal místostarosta Žacléře.

Plastový odpad, ilustrační foto
Po každém Čechovi zůstane přes půl tuny odpadu. Jak je to ve vašem kraji?

Poskytnutím popelnic zdarma se město snaží minimalizovat riziko zvyšování cen za skládkovací poplatek u komunálního netříděného odpadu. "Čím budeme ukládat méně komunálního odpadu, tím pomalejší zdražování celého odpadového systému nás čeká. A méně komunálního odpadu budeme mít, pokud ho co nejvíce vytřídíme na plasty, papír, sklo, kovy, oleje nebo bioodpad. Podle různých průzkumů ukládáme do našich popelnic až 60 procent odpadů, které lze dále vytřídit," upozornil Valentin Herman.