Téměř dvě desítky vánoček na jednom stole. A kolem sedmičlenná porota s nelehkým úkolem. Vybrat tu nejlepší a udělit jí prvenství. Tak v sobotu vypadal úvodní ročník soutěže Rýchorská vánočka 2011.

Hlavními kritérii byla chuť, vzhled a celkový dojem. Nejvíce bodů a premiérové vítězství nakonec získala Irma Solničková ze Žacléře. „Bylo to pro mne velké překvapení, přihlásila jsem se spíš z recese. Navíc se mi ani moc nepovedly. Upekla jsem čtyři a z nich jsem vybrala tu nejlepší,” říká vítězka, která na Vánoce tento tradiční pokrm ani pravidelně nepeče. „Nemám na to kvůli práci moc času. Proto jsem s nějakým úspěchem nepočítala. Ale byla jsem hrozně ráda, že lidem moje vánočka chutnala. Navíc celá akce byla moc povedená,” dodává.

Svůj názor mohli v soutěži vyjádřit i návštěvníci. Od každé vánočky byly připraveny vzorky k ochutnání a pomocí hlasovacích lístků se rozhodovalo o ceně veřejnosti. Tu získala Iveta Zábranská z Mladých Buků a také společný výrobek dětí z Mateřské školy Na Pilíři.

Soutěž zorganizovala Žaneta Dolanová z Tvůrčí dílny Fantazie, ve spolupráci s členkami Sociální a zdravotní komise města. „Na začátku jsme si říkaly, že když bude 8 přihlášených, je to dobré. Nakonec se sešlo 18 výrobků a pomalu jsme měly obavy, zda se do tělocvičny Na Pilíři vůbec vejdeme,” říká. Navíc soutěž nebyla pouze záležitostí domácích. Pekařské umění předváděly i účastnice z Trutnova, Svobody, Mladých Buků a Zlaté Olešnice.

Celkově bylo vyhlášeno pořadí na prvních pěti místech. Pomyslnou stříbrnou pozici získala Dagmar Ježková ze Žacléře, bronz patří Dagmar Slaninové ze Svobody. Na čtvrtém místě skončila I. Dvořáková ze Zlaté Olešnice a na pátém Milena Hetflejšová ze Žacléře.

Program soutěže navíc zpestřily ukázky pletení vánoček, zdobení perníčků a prodej drobných výrobků dětí z mateřinky. „Ohlasy na první ročník byly velmi dobré, takže bychom rádi v příštím roce pokračovali,” uzavřela Žaneta Dolanová.

Vítězný recept:
- 1 kg polohrubé mouky
- 15 dkg tuku
- 15 dkg cukru
- 2 žloutky
- 4 dkg droždí
- asi 1/2 litru mléka
- citrónová kůra
- 1 dkg soli
- 1 vejce na potření vánočky a mandle na posypání.