Jednání na Správě Krkonošského národního parku zahájili členové sněmovního výboru prohlídkou Krkonošského centra pro environmentální vzdělávání KRTEK. Připomněli si, že odborníky oceňovaná stavba byla vystavěna s podporou Operačního programu Životní prostředí a slouží veřejnosti už více než rok.

Na parky zákonem

S ředitelem Janem Hřebačkou, dalšími zástupci vedení parku a představiteli ministerstva životního prostředí pak poslanci debatovali připravovanou změnu zákona o ochraně přírody a krajiny. Novelizace klíčového zákona z oblasti životního prostředí, který vznikl již v roce 1992, přinese řadu změn právě pro národní parky.

„Dosud platné znění normy předpokládá, že národní parky v České republice budou vyhlašovány speciálním zákonem. To se ovšem zatím nestalo a s výjimkou Českého Švýcarska jsou ostatní parky vyhlášeny nařízením vlády. Novela zákona o ochraně přírody a krajiny nyní parky rovnou vyhlašuje. Přináší ale i další změny, jako úpravu systému zonace, nový termín „klidová území", větší vliv obcí a konečně i větší otevření parků veřejnosti," uvedl trutnovský poslanec a předseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch.

Že jedním z důvodů vzniku novely byl také tlak šumavských obcí nezastírá: „Snaha uklidnit situaci na Šumavě byla bezpochyby jedním z impulzů pro tak revoluční změnu zákona, ne však jediným. Bylo potřeba napravit právně nekonformní stav a obecně se nově podívat na problematiku národních parků. Podle mého názoru jdou změny správným směrem, i když si návrh bezpochyby vyžádá dílčí úpravy," uvedl poslanec Böhnisch.

Návrh na změnu zákona o ochraně přírody a krajiny by v těchto týdnech měla posuzovat legislativní rada vlády, do parlamentu tedy oficiálně ještě nedorazil. „Snažíme se v předstihu konzultovat změny s odborníky v národních parcích, se samosprávami i neziskovými organizacemi. Debata ve výboru i v celé sněmovně bude zřejmě velmi živá a znát stanoviska dotčené veřejnosti je pro nás klíčové," uzavřel Robin Böhnisch.

Právě debatou se zástupci Svazku obcí Krkonoše na vrchlabské radnici čtvrteční program poslanců v regionu pokračoval.

Přestože je v Krkonošském národním parku postavení obcí do značné míry odlišné než na diskutované Šumavě, existence chráněného území život měst a obcí i tak významně ovlivňuje.

Stavili se i v Doteku

Poslance přivítal ve vrchlabském zámku starosta a také předseda Svazku Krkonoše Jan Sobotka, aktivně se do debaty zapojil například lánovský starosta Jiří Vancl.

Navečer poslanci ještě navštívili maršovskou faru přeměněnou na Dům obnovy tradic, kultury a ekologie, kde se seznámili s bohatou nabídkou programů ekologického vzdělávání, výchovy a osvěty.

(njt)