Ve Dvoře Králové je kontejner žlutý

Shromažďují tak nejen oblečení pro potřebné občany, ale také nově recyklují tento textilní odpad. Nový kontejner, určený pro uložení textilu a dalších věcí, se v jarních dnech objevil například na Benešově nábřeží vedle Diakonie. Do nádoby žluté barvy mohou lidé dávat třeba obuv, spacáky, ložní prádlo a podobně.

Stejně jako v případě humanitárních svozů, věci by měly být čisté, nepoškozené a ještě použitelné. Jsou totiž určeny pro Diakonii Broumov, kde budou dál zpracovány a roztříděny. Osm kontejnerů na textil rozmístilo v březnu do ulic také město Vrchlabí. Bílé nádoby jsou všude v místech, kde se nacházejí i další kontejnery na třídění odpadů. „Část oděvů vhodných k nošení se v rámci charity věnuje jako pomoc pro sociálně potřebné a lidi v krizových situacích,“ informoval ekolog Radek Vich z odboru životního prostředí MěÚ. Ostatní vytříděné oděvy a textilie se ve Vrchlabí recyklují a použijí jako surovina pro výrobu čisticích plachetek, netkaných textilií a podobně.

Koberce, matrace a molitany neberou

„Na každém kontejneru je návod k použití a popis, co do něj patří a co ne. Občané města mohou do kontejneru ukládat nejen ošacení, ale také například ložní prádlo, záclony, bytový textil, ručníky, ubrusy a svázanou spárovanou obuv. Vše musí být zabaleno do igelitové tašky nebo do pytlů. Do kontejnerů naopak nepatří koberce, matrace, molitan, znečištěné textilie ani jiný odpad,“ upozornil ekolog města Radek Vich.

Vrchlabští na této novince spolupracují se svozovou firmou a také se zpracovateli textilní suroviny a město za služby neplatí žádné peníze. Pouze vyhradilo místa, kde jsou kontejnery umístěny.

Lidé si zvykají

„Zatím si lidé na novinku hlavně zvykají. Třídění textilu začalo v březnu, máme informace, že kontejnery jsou zaplněné někde ze sedmdesáti procent, jinde lidé nechávají pytle i vedle kontejneru, do něhož se odpad nevešel. Myslím, že časem se vše usadí,“ poznamenal Radek Vích.

Jeho slova potvrdil také Aleš Kroh, jednatel společnosti, která zajišťuje logistiku svozu pro další firmu, v níž se textil dále zpracovává a částečně využívá pro charitu. „Třídění textilu se rozjíždí postupně v různých městech. Kontejnery na šatstvo už jsou například v Lomnici nad Popelkou, Semilech, Železném Brodě nebo i Rovensku pod Troskami, o dalších možnostech jednáme například se zástupci Jilemnice,“ konkretizoval jednatel. Textil se sváží pravidelně každý týden, ale pokud jsou kontejnery zaplněné, například když po úmrtí v rodině likvidují lidé pozůstalost, přijíždějí svozová auta i v jiné dny týdne.

Neházet, co nepatří

„Někdy se stane, že do kontejnerů někdo nahází i to, co tam nepatří, nebo občané ukládají šatstvo volně a my musíme pak vše pytlovat, což přidělává práci, ale obecně je třeba spíše lidi pochválit. Určitě je lepší, když se komunální odpad vytřídí a neleží někde u popelnic,“ dodal jednatel.