Soutěže jednotlivců se zúčastní profesionální a dobrovolní hasiči z České republiky, kteří se utkají v běhu na 100 metrů s překážkami a výstupu do 4. podlaží cvičné věže. Právě výsledky z výstupu do 4. podlaží cvičné věže se započítávají do „Ligy ČR 2009 ve výstupu na věž“, která zahrnuje výsledky ze sedmi závodů probíhajících během roku po celé České republice.

Memoriálu se zúčastní také reprezentační družstvo Hasičského záchranného sboru České republiky, včetně českého rekordmana Karla Ryla z HZS Moravskoslezského kraje ve výstupu do 4. podlaží cvičné věže, který na mezinárodní hasičské soutěži CTIF v Ostravě překonal devatenáct let starý český národní rekord, a to časem 13,58 sekund. Soutěže se zúčastní i držitel nejrychlejšího času v běhu na 100 metrů s překážkami Jakub Pěkný z HZS Moravskoslezského kraje. O svou účast v reprezentačním družstvu bude usilovat také Petr Mařan z Jičína.

Memoriál je poslední přípravou a zároveň nominací do reprezentačního družstva, které bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v požárním sportu, které se uskuteční ve dnech 10. až 15. září 2009 v ruské Ufě. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje pořádá Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka jako trvalou vzpomínku na hasiče, kteří při výkonu svého povolání obětovali své vlastní životy.

Příslušníci Josef Romportl a Vlastimil Málek zahynuli 18. července 1973, když likvidovali požár autogenní soupravy v dílně v Hořické ulici v Hradci Králové. Došlo k silnému zahřátí acetylenové láhve ze svářecí soupravy a jejímu následnému roztříštění, které smrtelně zranilo oba příslušníky.

Program akce: 8.45 zahájení soutěže – hřiště TJ Sokol, 8.45 – 11.15 vyřazovací soutěž v běhu na 100 m s překážkami (hřiště TJ Sokol). 12.00 – 12.30 trénink hřiště Univerzity obrany (bývalé VLA), 12.30 – 16.00 vyřazovací soutěž ve výstupu do 4. podlaží cvičné věže (hřiště Univerzity obrany – bývalé VLA), 16.15 – 16.30 vyhlášení výsledků a předání cen (hřiště Univezity obrany).