Zástupci odborových orgánů trutnovské nemocnice zaslali otevřený dopis hejtmanovi Královéhradeckého kraje Jiřímu Štěpánovi, ve kterém si rovněž stěžují na postup náměstka pro zdravotnictví Aleše Cabicara.

"Dovoláváme se k Vám, jako k nejvyššímu představiteli Královéhradeckého kraje, zřizovatele naší nemocnice, a naléhavě Vás tímto žádáme o přehodnocení záměru jmenovat Martina Limburského předsedou představenstva a zodpovědné zvážení dalších možností. Další kontroverzní rozhodnutí současnou nestabilní situaci, ve které se nemocnice nachází, jen ještě více prohloubí,” uvedli v prohlášení, které podepsali Jiří Šedivec, místopředseda Základní odborové organizace Oblastní nemocnice Trutnov a.s., a MUDr. Zuzana Dubová, předsedkyně Lékařského odborového klubu - SČL Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

“Záměr Královéhradeckého kraje a Zdravotnického holdingu jmenovat Martina Limburského je bezprecedentním popřením principu správy věcí veřejných, a to zejména s ohledem na faktický střet zájmů jmenované osoby působící hned v několika dalších firmách, jejichž předmětem podnikání je rovněž poskytování zdravotní péče. Kritická situace v Oblastní nemocnici Trutnov, kdy se nevhodnými, kontroverzními a unáhlenými kroky rozpadl celý systém řízení, nutně vyžaduje plné nasazení a zájem všech budoucích členů managementu o prospěch nemocnice,” uvedli Šedivec a Dubová.

“Při maximální úctě a respektu k odborové organizaci ji považuji za hnutí, které se má starat o benefity a spokojenost zaměstnanců, nikoliv o management zdravotnického zařízení. Odbory nebudou řídit nemocnici, to není v jejich kompetenci ani v popisu práce,” sdělil v reakci na dopis hejtmanovi jeho náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar. 

Martin Limburský
Martin Limburský: Za mě odbory nemocnici řídit nebudou

“Abych upřímně řekl, tak tím nejsem příliš překvapen,” reagoval na dopis odborářů hejtmanovi Martin Limburský. “Střet zájmů jsem nahlásil, měl jsem oznamovací povinnost. Zdravotnický holding tedy moji situaci znal,” zdůraznil a připomenul slova, která již vyřknul po svém jmenování. “Špitál prostě nemůžou řídit odbory. Vedení nemocnice se úplně pustilo z ruky, odboráři rozhodují o personáliích, což je naprosto neskutečné! To jsem nikdy nezažil. Takhle nemocnici nejde řídit,” řekl Deníku Martin Limburský.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje nebude navzdory protestu odborářů měnit rozhodnutí. “Nehodlám zpochybňovat jmenování a pozici pana ředitele Limburského, ani na základě dopisu, pod kterým je podepsán místopředseda místního odborového hnutí,” uvedl Aleš Cabicar, náměstek hejtmana pro zdravotnictví a předseda dozorčí rady Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

“Pan ředitel Limburský předložil všechny podklady a čestná prohlášení kvůli případnému střetu zájmů. Všichni členové, zdůrazňuji všichni, tyto materiály akceptovali. Pan Limburský vše řádně doložil,” upozornil Cabicar.

Pro Martina Limburského, který vedl trutnovskou nemocnici v letech 1996 až 2013, hlasovali 28. června všichni členové dozorčí rady. Ve funkci nahradí dosavadního ředitele Jaroslava Kratochvíla, který začátkem června rezignačním dopisem oznámil záměr opustit svou pozici z důvodu přetrvávajících zdravotních potíží, ačkoliv byl jmenován teprve 5. dubna letošního roku.

“Náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar nás během června kontaktoval a požádal o doporučení vhodných kandidátů na pozici předsedy představenstva. S ohledem na právo nominovat zástupce odborových orgánů do výběrového řízení na obsazení vedoucích funkcí zaměstnavatele daného Kolektivní smlouvou, jsme takovou výzvu přijali zodpovědně a doporučili k dalším úvahám pět kandidátů. Krizové manažery s bohatými zkušenostmi ze zdravotnictví, ekonomiky a práva, dále pak bývalého manažera a zástupce z řad zaměstnanců se znalostí prostředí,” upřesnili svůj postoj zástupci odborářů.

“Bohužel musíme konstatovat, že na společné záporné písemné stanovisko adresované Alešovi Cabicarovi k záměru jmenovat Martina Limburského, s doporučením jiných vhodných alternativ, nebylo reagováno. S žádným z doporučených kandidátů nebyl ani navázán kontakt. V žádném případě tedy nelze hovořit o jakékoliv konstruktivní snaze jednat o konceptu sanace klíčových problémů nemocnice.”

Podle našich informací dojde dnes k jednání dozorčí rady Zdravotnického holdingu, na kterém se má rozhodovat o změnách na dvou pozicích tříčlenného představenstva trutnovské nemocnice. Změna na postu předsedy představenstva, tedy ředitele špitálu, to údajně nebude.