Na výlety do minulosti, za divadlem, hudbou i nevšedními zážitky se mohou vydat o tomto víkendu rodiny s dětmi v Královéhradeckém kraji.

O staletí zpět je přenese od 10 hodin Rychnovský jarmark, kde zazní středověká hudba, kuplety a kramářské písně, nebude chybět divadlo, tanec, šermíři, ukázka dravců a výcviku válečných koní a dorazí dokonce i gladiátoři.

Retro konec prázdnin

To do ne tak dávné minulosti láká v sobotu od 9 hodin ráno Retro camp v Králově Lhotě na Rychnovsku. Jak uvádějí pořadatelé, kromě kempování v retro stylu jsou připraveny odpolední hry pro děti, dobroty na ohni, hudba u táboráku. „Přineste si něco dobrého k pití a všechny retro věci, které doma najdete,“ upozorňují.

Staré zvyky pak znovu ožijí na dnešních dožínkách v Třebešově a Pohoří. V Třebešově je zpestří jarmareční těleso Nešlapeto a kapela Kapka a bohatý doprovodný program nabídne kromě jiného ukázky řemesel, lukostřelbu, přehlídku historických motocyklů a letní kino. Zájemci si rovněž mohou vyzkoušet jízdu na simulátoru rodeo býka nebo dojení. Selské dožínky v Pohoří zase lákají na přehlídku současné i historické zemědělské techniky a ukázku drezury koní.

Milovníky legendárních hitů pak potěší revivalové skupiny na dalším ročníku festivalu Borohrátky od 15 hodin na fotbalovém hřišti v Borohrádku.

O zábavu bude postaráno také na nedělním Rodinném festivalu ve sportovním areálu Solnice, kde v 9 hodin odstartuje koloběžkyáda a další program nejen pro děti.

Na prohlídku s vévodou

Státní zámek v Náchodě. dnes nabídne prohlídky pro děti v expozici Na dvoře vévodském. Malé návštěvníky provede sám vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Děti se dozvědí něco málo z historie a vyslechnou si pohádku. Prohlídku zakončí fotografování dětí v kostýmu krále či princezny přímo v expozici. Prohlídky se konají v 10, 12, 14 a 16 hodin.

Na své si ovšem dnes přijdou i sportovní nadšenci. Hradecké Šimkovy sady budou patřit dětskému cyklistickému závodu Junior Cup s doprovodným programem pro celou rodinu. Závodu se mohou zúčastnit kluci i holky do šestnácti let. Pořadatelé rozdělili okruhy podle věku a kategorií. Registrace začne v 7.30, první závod v 10 hodin.

Eva Urbanová.
Tipy Deníku: Poslední hudební poklad je Urbanová

Kam dále s dětmi o víkendu v kraji?
Evropská noc pro netopýry - sobota od 19.00 v zámeckém parku ve Vrchlabí, akci pořádají Správa KRNAP a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Rozloučení s prázdninami na Hučáku - sobota od 9.00 v Hradci Králové, připravena je dětská prohlídka, interaktivní expozice, soutěž o hezké ceny a další program pro celou rodinu.

Výroční jarmark - sobota od 9.00 na zahradě Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, pohádky s kašpárkem, kynologická ukázka, autorské čtení, výtvarné dílny, rodinné odpoledne s šermíři a kouzelníkem.