Trošku závistivě půjdou možná někteří žáci za dva týdny kolem škol svých kamarádů. Zatímco je ještě poslední dva červnové dny čeká zvuk školního zvonku, tak některým studentům začnou letní prázdniny již příští týden.

Taková situace nastane například v Hostinném, kde si ze tří zdejších školských zařízení příští týden v pátek pro vysvědčení půjdou pouze žáci zdejšího Gymnázia a Střední školy. Jejich ředitel Martin Vlášek totiž využil svého práva a na poslední červnové dny, které připadají na pondělí a úterý, dal žákům ředitelské volno.

Naopak studenti ze zdejší ZŠ Karla Klíče a také žáci Odborného učiliště a Praktické školy, zasednou do škamen ještě po víkendu. „Poslední dny se budou žáci věnovat hlavně úklidu. A jelikož tu máme hlavně učební obory, tak bude opravdu co uklízet," informovala Deník zástupkyně ředitele hostinského odborného učiliště Irena Mračková. To ve zdejší základní škole si ředitelské volno šetří na nutné údržby.

Ve Dvoře Králové se ze šesti základních škol mohou na delší prázdniny těšit jen žáci jedné z nich. „Ředitelské volno bude mít pouze ZŠ Strž, takže děti zde dostanou vysvědčení v pátek 26. června," uvedla tisková mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková. Na delší prázdniny se ve Dvoře Králové mohou těšit také studenti ze Střední školy informatiky a služeb.

V Trutnově si příští pátek půjdou pro vysvědčení žáci všech tří základních škol a také studenti navštěvující zdejší gymnázium. Předprázdninové ředitelské volno vyhlásili i v trutnovských gymnáziích Komenského, na Jiráskově náměstí a Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola.

Počet ředitelských volen však není konečný a může se ještě rozšířit. Alespoň to potvrdila mluvčí krajského úřadu Martina Götzová pod jehož křídla spadá střední školství.