Kromě nového majitele, prostředí a menu, se také čerstvá provozovatelka Lenka Fikrová rozhodla pro změnu názvu. Při novém otevření tak už lidé Prďolu nenajdou.

Když odešel Jaroslav Vohradník a Kuks se zavřel kvůli mohutné rekonstrukci, začala se společnost Revitalizace Kuks poohlížet po novém nájemci. Proč jste se do výběrového řízení přihlásila?
Pocházím z Verdeka, vesnice nedaleko Dvora Králové. V tomto kraji jsem vyrostla a mám ho velmi ráda. Navíc jsem si vždy přála mít vlastní restauraci, bar nebo hospodu. Tak se mi to tu krásně sešlo.

A čím vás zaujala právě hospoda U Prďoly?
Nezaujala mě přímo hospoda, ani samotný Prďola, ale Kuks jako takový. A když se tato možnost naskytla, tak jsem do toho i s partnerem šla.

Co bylo při vašem rozhodování nejtěžší?
Přesvědčit partnera. Ne, dělám si legraci. I jemu Kuks a zdejší okolí přirostlo k srdci. Od začátku byl pro. Všechno šlo přirozenou cestou. Oba jsme se shodli na tom, jakým směrem chceme restauraci vést. Náš záměr a představu jsme nabídli společnosti Revitalizace Kuks. A uspěli jsme.

Zatím si povídáme ještě prakticky na staveništi. Myslíte si, že otevřete současně 
s Hospitalem?
Zatím to máme naplánováno tak, že hospoda bude otevřena, ale jen při slavnostním otevření Hospitalu. Pro tuto příležitost tady bude nachystáno občerstvení. Pak budeme muset opět zavřít, abychom restauraci mohli zcela dokončit a připravit na sezónu.

Budete pokračovat v tradici Prďoly? Nebo máte v plánu podnik přejmenovat?
Podnik přejmenujeme. Shodli jsme se na tom, že Prďola sem určitě patřil a měl tu své místo, ale i díky tomu, že se celá památka opravila, jsme to chtěli posunout někam dál. Víc restauraci zpřístupnit i rodinám s dětmi. Nebude to už taková tak klasická začouzená hospůdka.

A jak se tedy bude nový podnik jmenovat?
Ponese jméno Baroque, které odkazuje k minulosti celé této oblasti a hlavně k barokním klenotům rozesetým všude okolo Kuksu.

Očekáváte, že s přejmenováním narazíte? Tedy hlavně u místních.
Ze začátku asi místní budou mít problém ztotožnit se s novým názvem, ale věřím, že se najde dost rozumných lidí, kteří to pochopí.

A bude v Baroque místo i pro Prďolu, tedy na jeho odkaz?
Zatím o tom neuvažujeme.

Mluvila jste o novém směru. Jaký tedy bude?
Chceme vařit českou kuchyni v moderním pojetí a odlehčené formě. Přidat tomu nějakou další hodnotu. Navrátit se zpět k čistým chutím a surovinám.

Budete tedy sázet na regionální potraviny?
Určitě chceme regionální potraviny v kuchyni využívat. Oslovujeme dodavatele a farmáře z okolí.

V současné době je v gastronomii populární vařit sezónní jídla. I u vás bude jídelníček takto postaven?
Ano, tímto směrem se chceme vydat. Sezónní potraviny mají totiž vysokou kvalitu.

A ještě nějaké novinky plánujete?
Určitě chceme mít nekuřáckou restauraci, což je i jednou z podmínek Revitalizace. Rádi bychom dělali v restauraci tématické večery, kdy by hosté měli možnost okusit chutě cizích zemí. Také bychom chtěli věnovat prostor rodinám s dětmi. A nezapomeneme ani na cyklisty.

Již zmiňovaný Jaroslav Vohradník vedl hostinec několik desítek let. Předpokládám, že i vy tu chcete zůstat co nejdéle.
Přesně tak, třeba z toho bude jednou rodinný podnik.

A na kdy plánujete vlastní slavnostní zahájení, tedy, kdy si lidé budou moci jít posedět do Baroque?
První zákazníky chceme přivítat 1. června.