Během šestadvaceti hodin se vytočilo ve čtyřech restauracích více než tři tisíce litrů jedenáctky a dvanáctky nového královédvorského piva. „Jsme spokojeni,“ konstatoval na konci Majálesu majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. Potěšil ho nejen zájem konzumentů, ale především jejich chvála. Přehled o zájmu měli také oba sládci, Martin Vrba a Jaroslav Škrabal. Obcházeli během čtvrtku a pátku hospody a bavili se přímo s lidmi.

V podstatě se nesetkali s žádnou kritikou, naopak všude jejich produkt chválili. „Musím říct, že mě to překvapilo. Každý máme jinou chuť a tak lze čekat, že Tambor nebude chutnat všem,“ vysvětlil Martin Vrba. První ohlasy ale nechce přeceňovat.

Je to novinka, navíc se pivo začalo ve městě vařit znovu po třiceti letech. „Skutečný zájem nám ukáží až další měsíce,“ tlumil nadšení.

Nás také zajímalo, jak nové pivo lidem ve městě chutnalo. „Nejsem žádný pravidelný piják, ale tohle si dám určitě pokaždé,“ uvedl padesátiletý muž. Další konzumenti oceňovali výbornou chuť. „Já bych řekl, že tahle dvanáctka chutná líp než Plzeň, nebo nejmíň stejně,“ komentoval další. S tímto názorem nebyl sám.

Samozřejmě se ale našli také ti, kteří nové pivo nepovažují za „svou krevní skupinu“. Pivo jim sice chutná, ale zůstanou u své značky. „Krákora je krákora,“ vysvětlil dvacetiletý mladík. Podobný názor měla i jeho stejně stará sousedka.

Návrat „zlatavého moku“ do města, které oznámilo i delší zvonění zvonů na kostele, ocenila během Majálesu starostka Edita Vaňková. „Jsem ráda, že se k nám vaření piva po třiceti letech vrátilo,“ uvedla Vaňková z podia na Masarykově náměstí. Pro město to může být dalším turistickým lákadlem a zvýšením jeho prestiže.

Tento týden začala fungovat přímo v pivovaru prodejna. „Chceme tak vyjít vstříc lidem, kteří nechodí do restaurací, ale chtěli by si Tambora koupit domů. Bohužel, lahve nevedeme. Mohou si ale nechat naplnit své soudky. V krátké době také začneme nabízet plnitelné desetilitrové soudky s čerpacím zařízením,“ uvedl Nasik Kiriakovský. Opět potvrdil, že do budoucna chtějí vybudovat u pivovaru vlastní restauraci.