Kritické projevy a transparenty v davu mířily především proti premiérovi. A lidé si nebrali servítky. „Mám pocit, že Zeman a Babiš jsou strupy na nějaké bolesti téhle společnosti, které je asi dobré strhnout. Také se ale bojím toho, co pod těmi strupy je,“ prohlásil místní evangelický farář Tomáš Molnár, první z deseti řečníků, kteří se vystřídali u mikrofonu pod sochou Josefa II.

DALŠÍ PROTESTY
Demonstrace proti Andreji Babišovi se konaly i v dalších městech trutnovského okresu - například ve Dvoře Králové nad Labem a ve Vrchlabí. Protestovalo se i v obcích, například v krkonošském Horním Maršově.

Někteří referovali o nedávném obřím protestu na Václaváku, kterého se osobně zúčastnili. „Rozhodně jsem se tam necítil jako stádo, jak nás nazývali premiér a prezident. Ani mi neteče mléko po bradě, mohl bych se doma válet u televize, ale osud této země mi není lhostejný,“ vysvětlil muzikant Olin Dlouhý, proč se zapojil do protestů v Trutnově i v Praze.

Mezi řečníky promluvili kromě organizátorů z Milionu chvilek pro demokracii také studenti. „Tahle politika jde na dno. Je to jenom kvůli lidem, kteří volí tuto politiku a volí nesprávné lidi. Předsedu vlády máme miliardáře z StB, to mi přijde jako absurdní,“ zdůraznil student Filip.

Mladí se ve svých projevech většinou zdůrazňovali, že chtějí žít ve svobodné společnosti. „Kde je svoboda, je i pravda a láska, které vítězí. Lháři zde mají své místo pod těmi, kteří jednají srdcem a mluví pravdu, mají prezidenta, který skutečně vystihuje a zastupuje, a premiéra, který za sebou nemá tajnou minulosti opletenou nejrůznějšími výmluvami a nejasnostmi, premiéra, který nemá rád jen motýle, nevidí žlutě a je prostě chlap,“ řekla Adéla Špetlová.

V davu bylo hodně mladých lidí, kterým Babiš není po chuti. „Přivlastnil si stát, který chce řídit jako firmu. Svoji stranu napojil na byznys a skrze své zaměstnance-politiky ohýbá legislativu. Odmítá smysluplně řešit největší výzvu - boj se suchem a klimatickou změnou. Jsem však přesvědčena, že i jeho firmy chtějí a budou chtít kompenzace za sucho, ke kterému samy přispěly svým špatným hospodařením,“ upozornila Barbora Kulichová.

S projevem vystoupila také starostka městyse Mladé Buky Lucie Potůčková. „Ke svým sousedům a lidem v obci se musíme chovat s vědomím, že je budeme každý den potkávat na ulici, v hospodě, ve škole a jednou i na hřbitově, a že se nebudeme stydět podívat se jim do očí. Nikdy je nesmíme zesměšňovat a vždycky je musíme vyslechout, i když máme třeba jiný názor. A pouze a jen toto bych chtěla po naší vládě: odpovědnost, úctu, pokoru, poctivost a dobrý sluch,“ řekla.

Dnešní demonstrace byla největší z těch, které se od dubna v Trutnově konaly. Její účastníci se domluvili, že v neděli 23. června vypraví vlastní autobus na Letnou, kde by se měla uskutečnit největší demonstrace od roku 1989. Na té dosud poslední, v úterý 4. června na Václavském náměstí, bylo odhadem asi 120 tisíc lidí.

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové se v úterý podle organizátorů sešlo více než tisíc lidí.
Estébáka vyženem! Kvůli Babišovi vyšly do ulic po celé ČR tisíce lidí