Pochod Václavice - Havlovice vznikl v roce 1990 jako recesistický nápad. Za tehdejšího prezidenta Václava Havla se zrodila myšlenka vytvoření pochodu, který spojí obce Václavice a Havlovice. Dětský oddíl Modrá Střelka a Sokol Havlovice se společně nápadu chytily a začaly pochod realizovat. Díky nim se tento rok konal již 33. ročník.

Startovalo se, jak je zvykem, z Václavic a nově také z náchodského náměstí. Každý účastník obdržel jednoduchý itinerář s popisem cest. Organizátoři připravili osm tras pro pěší a cyklo. Pěší trasy se pohybovaly v rozmezí od 20 do 29 km a cyklistické trasy od 20 do 40 km. Při zastávce na hradu Vízmburk se účastníci mohli občerstvit a poslechnout příjemnou muziku od skupiny Domamazec. Pochod měl již tradičně zakončení ve sportovním areálu v Havlovicích.

"I když nám minulé dva roky v pořádání pochodu bránila velká omezení, i tak jsme akci udrželi a tento rok bylo vše tak, jako dříve. Pochodu se překvapivě zúčastnilo více než pět set startujících a počasí nám velmi přálo," uvedl Zdeněk Zákravský, pořadatel z Modré Střelky Náchod.

"I přes větší účast startujících v minulých letech si akci stále chválíme a rádi se jí s rodinou každoročně účastníme. Letošní ročník zpestřila změna trasy. Velmi se nám líbí využití ve Slatině a ve sportovním areálu v Havlovicích. Pochodu se budeme určitě účastnit i v dalších letech," sdělila dojmy jedna z účastnic pochodu, paní Horáková.

Veronika Neureiterová