Členové certifikační komise byli mile překvapeni vysokou kvalitou a originalitou představených výrobků, ale také jejich úzkou vazbou k místním tradičním výrobám a přidanou nevyčíslitelnou hodnotou v podobě osobních příběhů či pomoci hendikepovaným.

KVALITNÍ VÝROBKY

„Jsme rádi, že i po téměř deseti letech, kdy je značka Regionální produkt Český ráj udělována, objevujeme stálé nové krásné a kvalitní výrobky, které vznikají v našem kraji z místních surovin a které budeme rádi propagovat jako výrobky s duší Českého ráje," uvedla Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj, která se projektu Regionální produkt Český ráj věnuje.

K certifikovaným výrobcům se letos přidaly:
Keramika Mago.Zdroj: Archiv SČR– Studio keramiky manželů Skoblíkových z Cidliny, které nabízí originální užitkovou, zahradní i dekorativní kosmetiku Mago, při jejíž tvorbě se nechává inspirovat původním venkovským stylem.

– Havasi – oděvní manufaktura paní Silvie Koškové z Malé Skály, která šije oděvy z tradičních látek vyrobených v České republice. Inspiraci pro svoji tvorbu hledá v tradičním lidovém oděvu a při zpracování se snaží dodržovat tradiční krejčovské postupy.

– Život bez bariér Nová Paka, z. ú. – chráněná dílna, která mimo jiné vyrábí textilní a ručně tkané výrobky a dekorativní a užitkovou keramiku.


NOVINKA

Novinkou letošního roku je také nové prodejní místo regionálních produktů, kterým je Městské informační centrum Jičín.

„V Jičíně jsme se do projektu Regionálních produktů Českého ráje zapojili až v letošním roce. Ale i za tak krátkou dobu jsme zaznamenali, že zájem o místní produkty ze strany turistů i místních je. Myslíme si, že v dalších letech bude ještě stoupat, protože lidé mají zájem podporovat místní výrobce a nakupovat suvenýry přímo z místa své dovolené. Samozřejmě my se s myšlenkou plně ztotožňujeme a doufáme v úspěšný rozvoj v dalších letech. Věříme, že u něj nebudeme chybět," řekl Jakub Šeps, vedoucí jičínského informačního centra.

Více k certifikovaným výrobkům najdete například na webových stránkách www.regionalniprodukt.cz a také na facebookovém profilu.    Jitka Kořínková