Pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají pod úrodou a zásoby kompotů a marmelád vám už přetékají z regálů, máme pro vás ideální řešení. Přebytečné ovoce můžete zužitkovat a zároveň získat zásoby domácí slivovice na zimu. Postup je jednoduchý. Sklidíte ovoce, odvezete do pálenice a po ukončení výrobního procesu si odvezete hotovou pálenku.V regionu palírny chybí

V Česku je nejvíce rozšířeno zpracování ovoce na líh na Slovácku, kde má velkou tradici „V trutnovském regionu se bohužel žádné palírny nenacházejí. Pokud chce někdo vyrobit domácí pálenku, musí zajet do vzdálenějších destinací," říká Zdeněk Mencl, prezident spolku, který každoročně v Podkrkonoší pořádá Česko-moravský košt.

Jednou z nich je například Podorlická sodovkárna v Rychnově nad Kněžnou, kde cena za litr 50% pálenky je 145 korun. Produkce lihu je v Česku zatížena vysokou spotřební daní. Ta je započtena už v ceně za pálení a finančnímu úřadu ji platí palírna. Toto zvýhodnění je omezeno produkcí 60 litrů pálenky na domácnost a pohybuje se okolo 72 korun za litr 50% pálenky.

Destilovat lze vše

Destilování má dlouholetou tradici. Již v 10. století arabští lékaři destilovali víno a to pak používali jako lék. Pálenka na celém světě má mnoho podob. Nejznámější jsou pravděpodobně whisky a vodka, což jsou pálenky obilné. Francouzský destilát z vína se nazývá koňak.

Sezona pálení začíná podle úrody třešní, obvykle již v květnu. Mezi pět základních druhů pálenek patří: hruškovice, jablkovice (calvados), slivovice, třešňovice a meruňkovice. Kromě těchto klasických pálenek můžete okusit i méně běžné varianty.

„Do kategorie netradičních destilátů patří vše, na co si vzpomenete. Takže třeba i pivovice, řepovice, destiláty melounovice či lízátkovice (dělá se ze zlomků lízátek), ale třeba i ananasovice, koňaky, vínovice, broskvovice, destilát z květů černého bezu, malinovice, borůvkovice. Prostě vše, co lze zkapalnit," uvádí Petr Šlosar, výherce Česko-moravského koštu z roku 2009. Na litr padesátiprocentního destilátu potřebujete 7 až 8 kilogramů švestek, 10 až 11 kilogramů jablek. „Ceny v palírnách jsou velmi rozdílné. Na jižní Moravě dostanete jeden litr padesátiprocentního destilátu již za 115 až 120 korun, v Čechách jsou ceny vyšší, řekněme 150 až 160 korun," podotýká Petr Šlosar.

Objem alkoholu se má pohybovat mezi 36 až 50 procenty. Jeho vyšším obsahem trpí chuť a vůně lihoviny.

ANKETA: Zeptali jsme se: Využili byste služby palíren?

Jaromír Werner, Trutnov
„Slivovici piji rád. Asi to bude tím, že jsem z Moravy. Pokud se nám urodí dostatek ovoce, jezdíme jej pálit do České Skalice."

Vladimír Pokorný, Trutnov
„Mám mladé stromky a většina švestek mi zmrzla. Časem bych ale palírnu určitě využil. Láhev slivovice se vždy hodí."

Ladislav Horský, Trutnov
„Známí mají zahradu se švestkami a vozí je každoročně do palírny. Myslím, že výroba pálenky z vlastního ovoce je výhodná."

Rudolf Machač, Staré Buky
„Slivovici pít nemohu, kvůli nemocným játrům. Dříve jsme si nechávali dělat mošt, ale letos ovoce pomrzlo a není z čeho."

Nikola Fátorová