V největším městě okresu, Trutnově, bude tradičně 36 volebních okrsků. Minimální počet členů komise stanovil starosta na 4 až 6. „V tom není žádná novinka oproti jiným volbám. Ale co nás opravdu překvapilo, jsou počty členů okrskových komisí.

Každý politický subjekt, který kandiduje, má právo vyslat do komise svého zástupce. Ještě nikdy jich nebylo tolik, jako letos. Počty výrazně narostly. Potíž je proto mnohde se zajištěním přiměřeně velkého prostoru. A sehnat dostatečný počet židlí, aby měli všichni na čem sedět, je teď pro nás velkým úkolem. Vše musíme samozřejmě zvládnout do chvíle, než přijdou první voliči," poznamenal vedoucí kanceláře MěÚ Luboš Rathouský. V Trutnově kandiduje do letošních parlamentních voleb osmnáct politických subjektů. „Zájem lidí, kteří chtěli do komisí zasednout kvůli výdělku, byl tentokrát obrovský. Ale bohužel nemají šanci, nemůžeme jim vyhovět. Politické subjekty využily svého práva a řada z nich si poslala zástupce," dodal Luboš Rathouský.

„Celkem je tedy 328 členů v komisích a máme i komise o dvanácti členech, což je zatím rarita," konkretizoval a jako příklady početných uvedl ZŠ V Domcích, Mládežnickou, Komenského. „Například místnost ve Lhotě zaplnili vždy čtyři komisaři. Teď jich bude jednou tolik," vypočítal vedoucí kanceláře města. Řada občanů už našla ve schránkách hlasovací lístky. Ti, kteří míří na prodloužený víkend pryč z města, mohou vyzvedávat voličské průkazy. „K dnešnímu dni jsme jich vydali už více než 250. A zájemci stále přibývají. Jsou mezi nimi například studenti dojíždějící do jiných měst, lidé, kteří se chystají do lázní, na různé rekreační pobyty nebo třeba na operaci do nemocnic," informovala Jana Jankovičová ze správního odboru města. Upozornila však, že voliči budou v okrscích své volby muset vybírat kandidáty z jiných listin politických stran než v Trutnově.