Až na padesát milionů korun by podle manažerky společnosti Revitalizace Kuks Veroniky Tomkové mohla vyjít obnova přírodního areálu v okolí Braunova Betléma. Památkáři mají v příštích letech dohlédnout na důkladnější péči o národní kulturní památku, nová architektonická studie počítá také s obnovou okolního prostředí.

„Chceme zachovat atmosféru lesního zátiší a změnit areál ve vycházkové území. U soch chceme zcela vyloučit provoz těžké techniky a těžbu dřeva, která by na vnímání místa měla katastrofický dopad. Počítáme i s ochranou proti vlhkosti,” shrnuje Radek Pavlačka z architektonického studia Zahrada Olomouc, která návrh realizuje.

Lesníci by sochy měli objíždět po zcela nové komunikaci. Stávající přístupová cesta dostane nový přírodní povrch, doplní ji dvoukilometrový okruh s vyhlídkami a s naučnou stezkou. Z bývalých lomů se pak mají stát odpočinková zákoutí.

Oproti původním záměrům z plánování zcela zmizela dětská hřiště a jiné společenské atraktivity. „Do tohoto prostředí se takové nápady jednoduše nehodí,“ řekl před časem Deníku Leoš Pryšinger ze spolku, který se zabývá záchranou Braunova Betléma.

REVOLUČNÍ DOHODA

Památkáři se na způsobu péče dohodli se zástupci okolních měst, obcí a spolků po šedesáti letech. Na obnově turisticky stále atraktivnějšího areálu se podílí tři desítky odborníků.

Všechny dosavadní pokusy o obnovu či zachování areálu skončily neúspěchem. Odborníci se dosud neshodli na způsobu péče a prezentování celého areálu s barokními sochami, které do přírodního pískovce vytesal Matyáš Bernard Braun.

„Takhle daleko se ještě nikdo nedostal. Studie zohlednila většinu jejich připomínek, návaznost na jejich aktivity a řeší i nedalekou poustevnu,” těší Martina Puše, ředitele Revitalizace Kuks. K návrhu se v příštím roce bude moci vyjádřit i laická veřejnost.

NOVÝ VSTUPNÍ OBJEKT

Investice do přírodního areálu má přinést další nárůst zájmu o jedinečnou národní kulturní památku, která aspiruje na zápis do seznamu UNESCO. V současné době ji navštěvuje ročně okolo 70 tisíc lidí.

„Památkový úřad ochranu soch řeší souběžně s projektem na obnovu areálu. Vypracoval podrobný posudek, z něhož vyplývá, že sochy nejvíce ničí voda a mechy,“ řekla Veronika Tomková z organizace Revitalizace Kuks.

Branou areálu se stane budova návštěvnického centra. „Má zajistit důstojný vstup do tak významného místa a předat nepoučenému návštěvníkovi informaci o hodnotě Braunova díla,“ doplnil architekt Pavlačka.

Náklady na revitalizaci celého areálu se podle prvotních odhadů mají vyšplhat na 30 až 50 milionů korun. Částka je z velké části závislá na výstavbě vstupního objektu, který má vyrůst na místě současného parkoviště v Hřibojedech. Finanční prostředky Revitalizace Kuks s partnery budou hledat především v evropských či regionálních dotačních programech.