Celnice leží přímo na česko-polské hranici, necelý kilometr od letos otevřeného nejmodernějšího evropského lyžařského, biatlonového a cyklotrialového sportovního centra Polana Jakuszyce DSC, které zahrnuje biatlonový a běžkařský stadion, sto kilometrů běžeckých tratí a stovky kilometrů cyklotras. „Celnice nabízí ideální polohu pro výstavbu hotelu či jiného ubytovacího zařízení a služeb, neboť v Jakuszycích jsou pouze tři malé hotely,“ sdělila mluvčí harrachovské radnice Hana Veselá.

Podrobnosti k dražbě lze
najít na stránkách 
internetove-drazby.cz.

Vlastní areál celnice o ploše devět tisíc metrů čtverečních je posledních několik let nevyužívaný. Dle územního plánu se areál nachází v ploše občanského vybavení s hlavním využitím pro stavby a zařízení pro veřejnou občanskou vybavenost a přípustným využitím pro ubytovací, stravovací služby, drobné provozovny obchodu a služeb provozovaných v rámci staveb občanského vybavení.

Město Harrachov jednalo na stavebním úřadu v Tanvaldu s vedením Správy KRNAP ohledně podmínek stanovených platným územním plánem. Podle radnice nic nenasvědčuje tomu, že by něco případné změně územního plánu bránilo, tedy navýšení počtu podlaží, celkové výšky, podílu maximální zastavěné plochy, podílu jednotlivých funkcí. „Při posuzování se ale vždy vychází z konkrétního projektu, ke kterému se město vyjadřuje,“ doplnil místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček. „Jako město tu budeme preferovat hotel s parkovištěm. Hotel proto, že z jeho provozu má město poplatek za ubytování," popsal Vašíček.

Část lesní cesty nad posledními domy, tudy by měla vést nová silnice. Červené křížky označují stromy k pokácení.
Lidé v jabloneckých Břízkách protestují proti nové silnici, bojí se o klid

Harrachov se má se sousedícím areálem propojit i turistickou cestou. Z města to do Jakuszyc není nijak daleko. Kolem mezinárodní silnice by tak měla vzniknout cesta, kterou by se dalo do sportovního areálu dostat pěšky či na kole, v zimě na běžkách. „Má to logiku, Jakuszyce máme opravdu za rohem. Myslím, že by se ulevilo i přímo areálu, protože tam mají problémy s parkovacími místy, je jich tam prostě málo. Lidé by mohli zastavit u nás, do Jakuszyc si dojít a pak se zase vrátit," poznamenal místostarosta.

Město se pokoušelo prodat budovy celnice už před lety, prodej ale tehdy neposvětili zastupitelé. Navíc stáli na pozemcích státu. Radnici se je nyní podařilo koupit, a tak prodeji lukrativní lokality nic nebrání.

Jablonec nad Nisou. Archivní foto
Do předvolebního boje jdou v Jablonci staří pardálové i nové tváře

Polské Jakuszyce, stejně tak jako městečko Szklarska Poreba, pod nějž Jakuszyce patří, se loni staly turistickým rájem. Ultramoderní areál se má stát cílem zastávek Světových pohárů v klasickém lyžování či biatlonu. Myslí tu ale i na širokou veřejnost. „Dolnoslezské Centrum Sportu je nejmodernějším biatlonovým a běžeckým centrem v Polsku a Evropě,“ sdělil pro polský tisk maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski.

Návštěvníci tu najdou nejen skvěle vybavený stadion pro běžecké sporty a biatlon, ale i inline dráhy, bazén, hotel s kapacitou cirka 200 míst, wellness centra, tělocvičny, halu na míčové sporty nebo fotbalové hřiště s atletickou dráhou. Nemá chybět ani muzeum zimních sportů. Celkově zde budou asi dvě desítky kilometrů sjezdovek a tři samostatné sjezdovky pro profesionály. Ve středisku si budou moci návštěvníci půjčit lyžařské vybavení, kolečkové brusle, jízdní i elektrická kola. Součástí centra budou i voskovací kabiny a šatny.

Veřejné osvětlení. Ilustrační foto.
V Jablonci vymění tisíce lamp veřejného osvětlení, centrum bude svítit žlutě

„Ještě před deseti lety tam byly jen budovy polské armády. Pak tam navezli stavební buňky, postavili pár hotelů a začali areál provozovat. Současný areál snad nemá v Krkonoších obdoby,“ poznamenal starosta Harrachova Jaroslav Čech. Lidé by mohli mezi krajem a Jakuszycemi pendlovat po celý rok. „Dolnoslezské Centrum Sportu v Jakuszycích slouží návštěvníkům celoročně,“ přiblížila mluvčí kraje Andrea Fulková.

Mezi Českem a polským příhraničím se kvůli areálu Jakuszyce zvýšil počet vlakových spojů, funguje autobusové spojení do Szklarske Poreby, se zastávkami v Jakuszycích a několika zastávkami jak v Harrachově, tak ve Szklarske Porebě.