Pro tyto případy je tu projekt Life Corcontice, který si klade za cíl zlepšit péči o nejcennější horské louky. Letos tento projekt vstupuje do nové sezony a hodlá se rozšířit. „Letos máme v plánu rozvinout naši činnost na další území. Budeme hospodařit na třiceti lučních enklávách. Tedy asi na tři sta třiceti hektarech luk, na kterých již spolupracujeme s jednadvaceti hospodáři. Naším cílem je uzavřít smlouvy na dalších devadesát hektarů," uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný s tím, že louky mají v budoucnu obsadit i hospodářská zvířata. Těch se má na loukách objevit takřka půl třetího tisíce.

„Plánujeme také likvidaci šťovíku, pročištění stužek, vyřezání náletů, vyvětvování a vysbírání a vyrovnání kamenů," vyjmenoval další úkoly Radek Drahný.

Jedním z klíčových druhů podporovaných v projektu je podle něj extrémně vzácný hořeček český mnohotvarý. „Pečujeme o něj cíleně na dvou krkonošských lokalitách, a to v Albeřicích a Černém Dole," uvedl mluvčí Drahný a dodal, že v minulosti botanici nacházeli jen jednotlivé rostliny. Po zásazích na lokalitách a intenzivní péči, spočívající v kombinaci pastvy, seče, hrabání a vláčení, napočítali loni na podzim na albeřické lokalitě správci už 70 kvetoucích rostlin.

„V obdobném managementu plánujeme pokračovat na obou lokalitách i letos," uvedl Radek Drahný s tím, že další prioritním druhem je drobná rybka krkonošských řek vranka obecná. „Na Bolkovském potoce má vranka zásadní migrační bariéru v podobě betonového jezu, který plánujeme v rámci revitalizace toku odstranit," doplnil plány Radek Drahný.