Podcenili síly a oblečení, neměli dostatek jídla. Na hřebenech Krkonoš je přitom metr sněhu a Horská služba vyhlásila třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí, charakterizovaný jako značný.

„Naštěstí narazili na našeho člověka, který tam zrovna odklízel sníh. Vyjedli řemeslníkům zásoby jídla, naládovali se ruskou zmrzlinou a přenocovali. Jeden z Poláků tam zůstal tři dny, obával se větrného počasí, až pak si přivolal Horskou službu,“ líčila majitelka Labské boudy Klára Sovová. Bouda je přitom kvůli opravám normálně zavřená. Je v ní 7 stupňů, neteče voda, nefungují záchody. "Je to i varování i pro ostatní návštěvníky hor, že Labská bouda je nyní zavřená," upozornila. Kláře Sovové patří společně se Stanislavem Benešem rovněž Luční bouda.

Členové Horské služby Krkonoše každoročně trénují záchranu osob  z lavin prostřednictvím kurzů.
Hrozí značné nebezpečí lavin

Majitelé při rekonstrukci Labské boudy vymění okna, nábytek, vylepší a zmodernizují interiér. Zachovají přitom původní styl horské boudy. "Chceme vybudovat alpský bufet s výhledem na Krkonoše," uvedla Klára Sovová. Opravy mají zvládnout během první poloviny roku. "Na letošní letní sezonu chceme mít Labskou boudu otevřenou," dodala.

Hotel Labská bouda se nachází v první zóně Krkonošského národního parku. Leží v nadmořské výšce 1340 metrů na Labské louce severozápadně od Špindlerova Mlýna, necelý 1 km od pramene Labe. Je umístěna ve svahu a hlavní vchod se nachází v úrovni nejvyššího podlaží. Stavba z roku 1975 nese stejný název jako hostinec, který vyhořel roku 1965. Historie tohoto místa však sahá až do roku 1830, kdy tam údajně podnikavá žena prodávala kolemjdoucím kozí výrobky a kořalku a měla tam malou budku z kamení, kůry a roští.

Na Luční boudě si připomněli 395 let od položení základního kamene nejvýše umístěné horské chaty.
Ani bernardýn Bohouš základní kámen nevyčmuchal. Chodí se zchladit do pivovaru
Pivovar na Luční boudě stojí v místech někdejšího tanečního sálu a 10. srpna oslaví 5 let existence. Vaří čtyři druhy nefiltrovaného, nepasterizovaného piva.
Tam, kde sténají Paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech