Buvoly kaferské chová z českých zoologických zahrad pouze Dvůr Králové. Podobně jako i řadu dalších druhů mohou lidé buvoly kaferské pozvat na jídlo v rámci úspěšné kampaně Pozvi zvíře na oběd.

Buvol kaferský patří kvůli své vznětlivé, agresivní povaze a obrovskému vzrůstu k nejobávanějším zvířatům Afriky. Ačkoli nebezpeční jsou podle zoologů především samci, také před samicemi je třeba mít se na pozoru. Během srdnaté ochrany mláďat nezřídka smrtelně zraní třeba i lvy.

Rodinná pouta mezi buvoly jsou velmi pevná a skupina nebrání jen novorozené, ale také staré členy stáda. V případě nebezpečí vytvoří obrannou linii z nejsilnějších zvířat ve skupině, která chrání ta slabá.