Nejvýnosnější jsou v tomto směru průjezdová čidla v Choustníkově Hradišti. Třeba vloni se stal každý druhý přestupek z celkových 27 tisíc v této podkrkonošské vísce.

Obce si, i přes stále vysoká čísla, úlohu radarů na silnicích 1. třídy pochvalují. Potvrzuje to třeba místostarosta Choustníkova Hradiště Jaroslav Hloušek. „Doprava se u nás od instalace průjezdových radarů skutečně zpomalila. Zatímco předtím tu lidé nemohli silnici přejít, i když všude byly značky, teď je to i pro děti bez problémů,“ myslí si Hloušek.

Nemocnice Trutnov
Krajský průvan pořádně větrá řídící posty v nemocnicích

Za jeho slovy stojí i statistická čísla. Rok od roku jsou podle nich lidé obezřetnější. Zatímco v roce 2015 spáchali hned 38 tisíc rychlostních provinění, o rok později to už bylo o 11 tisíc přestupků méně.

Záměr, s nímž obce radary do svého území přijímaly, tak funguje. „Jsme na hlavním tahu, auta tu jezdila opravdu rychle. Byl jsem zastáncem radarů, když jsme je k nám nechávali instalovat. Jsem rád, že se jejich přítomnost osvědčuje,“ říká Jaroslav Hloušek z Choustníkova Hradiště.

TISÍCE AUT ZPOMALILY

Přes tamní obec projede denně osm až deset tisíc osobních a nákladních automobilů. Rychlost radary srazily i v sousedních Kocbeřích. „Doprava se u nás jednoznačně zpomalila. Padesátkou tady před radary projížděl opravdu málokdo,“ pochvaluje si také starostka Eva Rezková.

Právě Kocbeře jsou druhým největším radarovým výběrčím na Královédvorsku. Ročně tu přestupek spáchá okolo 5000 řidičů.

Jednotlivé obce přitom žádné finanční prostředky na instalaci radarů nevydávaly, tudíž z přestupků řidičů nyní ani netěží. Kamerový systém totiž kompletně spravuje město Dvůr Králové nad Labem. A získané prostředky investuje zpět do zvýšení bezpečnosti v dopravě. Podstatná část z příjmů míří na platy úředníků, jejichž počet muselo město kvůli narůstající agendě navýšit. Také ale na pronájem systému nebo specializovaného programu.

PROJEL STOPADESÁTKOU

Rekordmanem zůstává řidič, který skrz radary v počátcích měření doslova prolétl rychlostí 150 km/h. V roce 2015 pak v Choustníkově Hradišti jinému naměřili 118 km/h. „I nyní se najdou řidiči, kteří měřenými úseky projedou více než stokilometrovou rychlostí,“ sdělila Miroslava Kameníková, mluvčí královédvorské radnice.

V současné době obce hlásí problém především s neukázněnými zahraničními řidiči, jejichž počet kvůli objízdné trase z Náchoda stoupl. Ty Česká republika neumí zpětně za zvýšenou rychlost pokutovat.

Průjezdové radary na Královédvorsku CELKOVÉ STATISTIKY

přestupků: 96 440
vybráno: cca 68 mil. Kč

ROČNÍ SOUHRNY

2014
přestupků: 23 567
vybráno: cca 10 mil. Kč (úseky přibývaly postupně)

2015
přestupků: 37 919
vybráno: cca 30 mil. Kč

2016
přestupků: 26 831
vybráno: cca 21 mil. Kč

LEDEN – KVĚTEN 2017
přestupků: 8123
vybráno: cca 7 mil. Kč

Úsekové měření na Trutnovsku: Kocbeře a Choustníkovo Hradiště, Vlčkovice, Dvůr Králové n.L., Lipnice, Horní Dehtov a Mladé Buky.