Vodáci považují trať ve Špindlerově Mlýně za nejtěžší v Česku a jednu z vůbec nejnáročnějších přírodních tratí ve střední Evropě. "Michlák, Kukačka, Bártlova lávka, Studené koleno či Soutěska - to jsou pojmy, které prověřily nejednu vodáckou generaci," upozorňoval před šampionátem šéftrenér reprezentace Robert Knebel.

"Obtížnost trati je v relativně velkém průtoku v řece a minimu možností tréninku během roku. V běžných letech se sjezdaři dostanou na Labe jednou za dva roky, což je pro trénink opravdu málo," připomněl.

Během závodů v raftingu zemřel v peřejích Labe ve Špindlerově Mlýně muž.
Tragédie na Labi. Muž zemřel při sjíždění divokých peřejí na raftu

Před závody pořadatelé avizovali, že se jedná o opravdu mimořádně náročnou trať a závody byly proto určeny pouze pro konkrétní výkonnostní skupinu závodníků. "Za hladký průběh závodů zodpovídáme Krkonošskému národnímu parku. A protože chceme i do dalších let získat výjimku pro vypouštění vody, prosíme všechny závodníky, aby respektovali daná pravidla a pokyny," vyzýval účastníky Knebel.

Kanoisté závodí na Labi ve Špindlerově Mlýně ve sjezdu na divoké vodě.
Obávané krkonošské peřeje. Kanoisté sjíždějí Labe při nejtěžším závodě v Česku

Sjezdařské závody se naposledy uskutečnily ve Špindlerově Mlýně v roce 2017, od té doby probíhala rekonstrukce zahrnující například úpravy na vtokových částech nádrže, spodních výpustí či odtokové štole. Součástí bylo také celkové rozšíření kapacity nádrže.

Během velikonočního víkendu se koná v areálu loděnice v Poříčí 56. ročník Trutnovských slalomů.
FOTO: Rekordní Trutnovské slalomy. Kanoisté krotí v pořádné zimě divokou vodu