„Děkujem, děkujem!“ Stovky demonstrantů se sešly v pondělí 19. dubna odpoledne v parku na takzvaném Ostrově v centru Semil. Přišly sem vyjádřit podporu řediteli místní Waldorfské školy Ivanu Semeckému. Nebyli jediní. Ve městě se konala i druhá demonstrace svolaná hnutím Chcípl pes – Otevřeme Česko, která proběhla na hlavním náměstí u sochy Františka Ladislava Riegera.

Lépe řečeno, měla proběhnout. Na náměstí mohli příchozí podepsat petice hnutí a organizátoři je poté posílali na Ostrov. „Nechceme tříštit síly, ať se lidé sejdou tam,“ poznamenal jeden z organizátorů. Na podporu vedení zdejší Waldorfské školy, které se rozhodlo, že nebude nutit žáky prvního stupně k testování na přítomnost Covid-19, se na zdejším travnatém prostranství sešly odhadem asi čtyři stovky protestujících.

Waldorfská škola v Semilech.
Waldorfské škole v Semilech hrozí pokuta. Lidé podepisují petici za ředitele

Pokojnou demonstraci se podle organizátorů snažilo hnutí Chcípl pes – Otevřeme Česko využít ve svůj prospěch. Organizátoři demonstrace se proto ještě před zahájením od akce hnutí distancovali. „My, rodiče dětí Waldorfské základní a střední školy Semily, se distancujeme od jakýchkoliv aktivit politického charakteru, včetně Chcípl pes a jiných a dále od jakýchkoliv excesů a extremistických skupin,“ sdělila za organizátory Jiřina Lenová.

Na Ostrově to vypadalo jako na pokojném happeningu. Zněly písničky, jako první zapěl sbor rodičů českou hymnu. Následovaly proslovy právníků, kteří rozporovali vládní nařízení čtením z Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. A samotného ředitele školy Ivana Semeckého, který v podstatě zopakoval svoje názory, které prezentuje od počátku.

„Školy nemohou být nějakými testovacími centry. Testování dětí nechávám na rozhodnutí rodičů. Pouze jsem trval na tom, aby rodiče vyjádřili svůj případný nesouhlas s testováním písemně,“ prohlásil Semecký, který se cítí být sevřen v kleštích právního systému. „Hned několik desítek právníků mi nabízelo pomoc a já ji samozřejmě neodmítám,“ doplnil.

Waldorfská škola v Semilech.
Škola v Semilech testovat nenutí. Rodiče dětí jsou rozpolceni

Pak zazněla písnička Za svou pravdou stát od skupiny Spirituál Kvintet. Rodiče dětí zároveň informovali, že podávají hromadnou žalobu na stát. Za to, že je nutí, aby jejich děti podstupovaly testování.

Shromáždění ukončili organizátoři chvíli po 16. hodině. Někteří setrvali v parku a diskutovali, několik se jich vydalo před semilskou radnici, kde právě radní projednávali odvolání ředitele Waldorfské školy, protože město je jejím zřizovatelem.

Petice i urážky

Vedení školy nepožaduje po všech dětech antigenní testy, jak nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Děti se mají testovat dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek. V Semilech se i v pondělí ráno netestovalo povinně. 47 dětí tak ve škole pobývalo bez testů.

Školu kontrolovali hygienici, té nyní hrozí až třímilionová pokuta. Na podporu ředitele vznikla petice, iniciovaná několika rodiči dětí navštěvujících inkriminovanou školu. V pondělí petice obsahovala na 16 tisíc elektronických podpisů, další stovky lidí ji podepsali fyzicky.

Palackého sady v Semilech potřebují razantní zásah. Přestárlé stromy padají i na silnici.
Semilský park čeká revitalizace za více než devět milionů. Padnou stovky stromů

Jenže nezůstalo jen u petic a pokojného protestu. Vedení semilské radnice v čele se starostkou Lenou Mlejnkovou se stalo terčem nenávistných útoků na sociálních sítích. Lidé svými příspěvky vyhrožovali novými Norimberskými procesy s tím, že vedení města bude souzeno jako nacističtí pohlaváři. Někteří diskutující pak vedení radnice titulovali slovy jako „zrůdy“ a „zločinci“.

I když jsou kontakty na vedení města volně přístupné, další nespokojení uživatelé sociálních sítí sdíleli kontakty s dovětkem, aby lidé napsali či zavolali starostce či místostarostovi.