Důvodů pro odvolání bylo podle Martina Půty pět. „Jde o celý řetězec důvodů. Začíná tím, že loni došlo k sestěhování bez vědomí zřizovatele, bez projednání s městem, bez informování rodičů," řekl hejtman. Dalším důvodem bylo podle něj porušení etického kodexu školy. Kontrola objevila také chyby v účetnictví školy. Vedení kraje ředitelce rovněž vytýká špatnou komunikaci se zaměstnanci i s městem Turnov. V čele školy Lednejovou dočasně nahradí zástupkyně Martina Nováková.

ODVOLANÁ SE BRÁNÍ

Ředitelka se svým odvoláním ovšem nesouhlasí. „Budu se hájit právní cestou. Jsem přesvědčena o tom, že jsem vždy jednala v zájmu kraje, žáků i učitelů školy," řekla v reakci na odvolání Milena Lednejová. „Hotelnictví se u nás učí kvalitně, škola neměla dříve vyšší úroveň. A v hospodaření máme velmi dobré výsledky. Ano, jsem náročná a přísná, ale kdo z kantorů dobře pracuje, nemá problémy," sdělila také.

Sloučení školy proběhlo v roce 2009. Jako celek ale prakticky nikdy nefungovalo. Podle vyjádření hejtmana se naopak situace vyhrotila po nevysvětleném sestěhování. Obchodní akademie měla totiž dříve sídlo ve Zborovské ulici, do Alešovy se k místnímu učilišti přesunula teprve vloni.

ROZDĚLENÍ NEODSOUHLASILI, STÁVKA NEBUDE

Jediným řešením, jak nepříjemnou situaci vyřešit, je podle hejtmana Martina Půty opětovné rozdělení škol. O tom však na jednání zastupitelé nerozhodli. Část krajských zastupitelů upozorňovalo na nehospodárnost tohoto kroku a dávala do rukou nového vedení čas, aby situaci dokázalo urovnat. Někteří ale upozorňovali na to, že sloučení odlišných subjektů brání kvalitní výuce.

Zastupitelé Libereckého kraje proto zřídili komisi, která má za úkol situaci ve škole odborně posoudit. 
O tom, zda bude škola nakonec rozdělena, se bude opět jednat na konci září. S rozdělením škol ovšem nesouhlasí školský odbor, krajský výbor pro výchovu a vzdělávání ani finanční výbor.
Proti rozdělení jsou také učitelé z Alešovy ulice. Nelíbí se jim, že ze školy se zhruba 550 žáky vzniknou dvě malé. „Tím pádem budou podfinancované a výuka v nich nebude efektivní. Riziko, že zaniknou, je vysoké," uvedl v prohlášení předseda jedné odborové organizace na škole Marcel Fišera. Do avizované stávky ale učitelé nakonec nevstoupí. „Zastupitelé rozdělení neschválili, proto stávkovat nebudeme," řekl Fišera bezprostředně po hlasování.

(gr, jp, čtk)