„Celkový počet oprávněných osob, kterým byly vydány úřední obálky, byl 54,38 procenta," informoval Filip Kraus, předseda místní komise. Jak doplnil, k platnosti rozhodnutí je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob. Výsledky královédvorského referenda tak platí.

Pro úplný zákaz výherních automatů a videoloterijních terminálů bylo 81,99 procent hlasujících. V případě druhé otázky, tedy zda si má město ponechat vodovodní síť ve svém provozu a provozovat ji výhradně společností v úplném držení města, bylo pro ještě víc lidí. Podpořilo ji celkem 95,98 procenta hlasů. Asi 230 lístků nemělo označenu ani jednu odpověď.

Pro občany je také dobrou zprávou, že náklady na referendum nakonec byly podstatně nižší, než se předpokládalo. „Místo plánovaných 600 tisíc korun bude potřeba asi 350 tisíc," uvedla starostka Edita Vaňková.

Potěšila ji vysoká účast. „Chtěla bych poděkovat občanům, kteří přišli a ukázali, že mají zájem o veřejné dění," dodala starostka Vaňková.

K žádné zásadní změně po konání referenda nedojde. Už nyní totiž platí vyhláška o úplném zákazu hazardu ve městě. Vodovody a kanalizace také provozuje společnost stoprocentně vlastněná městem. K případné změně je třeba opět uspořádat referendum, ale to se může se stejnými otázkami konat až za dva roky.