V sále místního Kulturního domu to bzučí jako v úle. Přestože z pódia hraje kapela, hloučky lidí sedící u stolů, nebo postávající u pultů, jsou hlučnější. Není divu. Téměř tři stovky lidí ochutnávají ty nejlepší pálenky a živě o nich diskutují. Vítejte na 12. česko-slovenském koštu slivovice!

Degustovat se začíná hodinu po poledni. Hned u vstupu vítají návštěvníky pořadatelé v krojích, jak jinak, první malou štamprlí slivovice. „Žádné opíjení, chceme ochutnávat!“ hlásí Ladislav Vacek, který s kamarády přijel z Broumova.

Krátce mrknou do seznamu pálenek a hned si nechávají nalévat první vzorky. „Slivovice hlavně nesmí mít ocas, a po dopití by ze sklenky mělo být cítit ovoce,“ přikyvují.

Chutí se nabízí nepočítaně. Slivovice je v nabídce nejvíc, přes dvě stě vzorků. Podává se ale také jablkovice, meruňkovice, třešňovice. „Najdou se ale i hodně netradiční pálenky, například z kdoule, rybízu, mrkve, řepy, cibulovin, nebo i neobvyklé kombinace, třeba hruška s chilli,“ tvrdí prezident koštu Zdeněk Mencl.

Personál nalévá pálenky jen velmi málo, po dně degustačního pohárku, což není ani čtvrtina malého panáku. I proto někteří zvládnou během jediného dne vypít i sto vzorků. Důležité je dát si mezi ochutnávkami neutralizační sousto a během dne jídlo. „Máme tady spoustu občerstvení, sýry, škvarky, klobásy, řízek, zvěřinové hody, ale i sladké zákusky,“ vypočítává Mencl.

Z pódia téměř nepřetržitě hraje muzika, nejprve z dob první republiky, pak typická cimbálovka. Zpestřením jsou vystoupení dvou souborů - tanečního a folklorního. Ale hlavně vyhlášení šampionů, které vybírala čtyřicetičlenná komise fajnšmekrů z celé republiky. „Hodnotí se například vůně, chuť, jemnost i délka chuťového vjemu,“ upřesňuje prezident koštu.

Jeho letošním absolutním vítězem se stal Ferdinand Hrušecký ze slovenského Radimova se slivovicí a hruškovicí. Obojí vypálil loni. „Bylo teplé počasí, švestky i hrušky dobře zrály a měl vysokou cukernatost,“ přiznává dvaašedesátiletý muž.

Šampionem havlovického koštu se stal už potřetí. „Daří se mi, ani nevím proč. Asi to bude tím, že to mám jako koníčka. Moc toho nepálím, navíc už jen meruňky, občas višně a třešně, pak už to leze moc do peněz. A co vypálím, rozdám většinou po kamarádech,“ směje se.

O Havlovicích se kdysi dozvěděl při jednom koštu na Moravě. Není divu, místní akce už dávno nemá regionální charakter. Začínala jako česko-moravský košt, po pár letech se k ní přidali Slováci, začali dokonce vyhrávat, takže pořadatelé byli nuceni košt přejmenovat na česko-slovenský. „Dnes nám lidé přihlašují vzorky sami, mnohdy nám je posílají poštou,“ vysvětluje prezident Zdeněk Mencl.

Nejde však jen amatérské hodnocení domácích pálenek a likérů. Hlavním cílem akce je kultura a folklor. „Chceme, aby se lidi sešli, bavili se a přitom mohli ochutnávat a nebáli se porovnávat. Tady v regionu je to trochu netradiční, ale na Moravě je v tomhle období každý týden nějaký košt,“ dodává Mencl. Akci pořádala společnost Přátelé českého a moravského folkloru z Hořiček - Křižanova.