Do koryta řeky Jizery se od pondělí pustí stavbaři. Začnou ho rozšiřovat a zpevňovat, aby došlo ke snížení rizika povodní.

Plnění protipovodňového opatření, které město realizuje, se dostává do druhé etapy. První, přeměna pevného jezu U Shořelého mlýna na sklopný, vakový dvoukomorový, je už hotová. Navržené práce se odehrají na levém břehu toku, v centru města, nad rekonstruovaným jezem. Opevnění bude dlouhé 241 metrů. Část upravovaného úseku prochází pod mostem v Palackého ulici.

Jak upozorňují odborníci, úpravami dojde k rozšíření koryta o jeden až deset metrů. Výškové vedení opevnění kopíruje původní stav a stávající terén.

Investorem a projektantem stavby, která bude v pondělí předána vybrané realizační firmě, je Povodí Labe.

Protipovodňová opatření si vyžádají náklady ve výši 20 milionů korun. Stavební práce podle slov realizátorů nepovedou k omezení provozu v Palackého ulici a mají skončit v říjnu. „Po dohodě s městem budou na dvou místech zřízeny do koryta řeky dvojí přístupové betonové schody pro obsluhu havarijního profilu, pro instalaci norné stěny a pro zásah a likvidaci ekologických havárií," upozornil vedoucí správního odboru města Turnova Zdeněk Hovorka. Všechna opatření mají mít pozitivní vliv na převedení povodňových průtoků řeky Jizery v Turnově.