Od začátku letošního roku bylo zakázáno vstupovat na část Riegrovy stezky z důvodu sesutí svahu. Stezka je přitom vyhledávanou turistickou trasou kamenitým údolím řeky Jizery, zároveň ale zkratkou spojuje města Železný Brod a Semily pro pěší.

„Cesta byla v daném úseku zcela nebezpečná, hrozil pád osob ze svahu," vysvětlil Ludvík Řičář, ředitel libereckého Krajského ředitelství státního podniku Lesy ČR.

Právě na pozemku podniku k sesuvu došlo, proto jeho odborníci začali havarijní stav zkoumat a hledat řešení nápravy. „Nakonec jsme se rozhodli pro sanaci svahu a výstavbu lávky přes nebezpečné místo," přiblížil Řičář.

Zákaz vstupu měl přitom trvat až do začátku srpna, díky vstřícnosti orgánů ochrany přírody (stezka vede přírodní rezervací Údolí Jizery) a rychlosti vydání výjimek, se však znovu otevřela již nyní.

I přes označení zákazu vstupu ale po ní nadále chodili lidé. I proto, byť na jiném místě, než které sanoval podnik Lesy ČR, došlo na konci května k nehodě.

V cíli Sněžka Sherpa Cupu na účastníky čekal nejznámější český horolezec Radek Jaroš, který všem účastníkům předal diplomy.

„Závodníci startovali v mírném dešti, který přešel v silný vítr. Všichni ale nakonec dorazili do cíle," dodal Milan Blaha. Závod začal v Peci pod Sněžkou v 10 hodin dopoledne. Trasa byla dlouhá 5,5 kilometru a vedla přes Obří důl na Českou Poštovnu na Sněžce v nadmořské výšce 1602 metrů. Zátěž, kterou šerpové nesli v krosnách, byla tvořena nápoji v balených půllitrových lahvích. Vítězové se mohli těšit ze sportovního a turistického vybavení. Všichni zúčastnění pak obdrželi volné vstupenky do zábavního centra Šiklův mlýn. Doprovodným programem se stala výstava fotografií z expedice Radka Jaroše na Annapurně.

(vju)