Bylo zajímavé sledovat, jak modeláři skládali zmenšeninu dohromady. Přivezli však pouze zámek, protože hrad a zámek společně by se pod schody v královéhradeckého Aldisu nevešly. „Třetí miniatura z Česka bude patřit v kowarském Parku k největším," řekla Nela Knapová, žákyně 1. ročníku studijního oboru cestovní ruch SŠ v Lomnici nad Popelkou. Umístění celého Frýdlantu do areálu kowarského Parku bude předcházet ještě úprava terénu. „Novou miniaturu slavnostně představíme 1. května. Vybrali jsme pro ni exkluzivní místo," pozval tvůrce a majitel Parku Marian Piasecki.

Vystavovatele čekají na veletrzích různá překvapení. Zažili je i mládežníci z Kopidlna a Lomnice nad Popelkou. „Chvíli po oficiálním zahájení navštívil expozici Parku miniatur památek Dolního Slezska Kowary člověk s mikrofonem a vedli jsme spolu krátký rozhovor. Teprve když odešel, tak jsem se dozvěděla, že to byl ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Pavel Kudrna. Povídání bylo součástí živého vysílání z veletrhu," svěřila se lomnická středoškolačka Veronika Veselá.

Mladí zahradníci si zase užili společenský večer. „Netušil jsem, co všechno mohu zažít. Za jeden den jsem se seznámil s generálním ředitelem firmy vyrábějící stavebnici Merkur a osobně jsem poznal výkonného ředitele Kongresového centra Aldis. V paměti mi utkvělo krásné vystoupení Boni Pueri a třešničkou na dortu bylo setkání se sbormistrem Pavlem Horákem," vzpomíná kopidlenský středoškolák Ondřej Česák.

Jana Tauchmanová