Nejen, že se tu pojede jeden ze závodů Středečního poháru, současně bude probíhat i ne-oficiální Mistrovství České republiky těžařů v cross county o Pohár těžební unie (jednotlivci i týmy). Takže příležitost premiérově absolvovat zdejší trať má úplně každý. „Navíc jsme vypsali malý bonus pro kategorii Elite, vítěz si odnese prémii 2 tisíce, druhý tisícovku a třetí 500 korun," dodává jeden z organizátorů, Jan Slavíček. Okruh s délkou zhruba 3 kilometry je celoročně přístupný.

Tím to tady ale nekončí. O týden později (28. 9.) na haldu zamíří také účastníci dlouhé trati závodu tříčlenných družstev Žacléřská 70. Závod v duchu hesla Jeden za všechny, všichni za jednoho se jezdí tradičně v den státního svátku. Tříčlenné hlídky bikerů vyrazí na hřebeny východních Krkonoš a stejně jako v předchozích ročnících mohou závodníci volit mezi kratší a delší variantou 48 a 70 kilometrů. Připravena je také kategorie jednotlivců na kratší trati.

Letošní ročník opět prověří i sportovní všestrannost týmů, které startovaly na lyžařské Krkonošské 70 a v Žacléři budou bojovat o titul Králové Krkonoš. Prověrkou kondice bude závod také pro příslušníky policie, hasičského sboru, záchranářů a horské služby. Pro ty je nově připravena společná kategorie Integrovaného záchranného systému. Naopak zaběhlou kategorií jsou týmy dopravců a dopravních firem.

Prostor startu a cíle je jako vždy na Rýchorském náměstí v Žacléři. Do 24. září je možné se přihlásit on-line, pak už jen na místě. Kompletní informace na www.zaclerska70.cz.

A do třetice halda, tentokrát 5. a 6. října. Slavná Marosana End of the Season se vloni po mnoha letech ve Velké Úpě přestěhovala právě do areálu žacléřského Dolu Jan Šverma a stejné místo konání bude mít i letos.