Posun času, téma, které každý půlrok ovlivní životy všech lidí v České republice. Vždy s posunem hodinek problém vyvstane a poté zase zmizí v zapomnění.

Posun času o hodinu ale může způsobit trable také některým firmám. Například trutnovská cestovní agentura si ale dává pozor a své klienty na možné komplikace upozorňuje. „Nikdy jsme nemuseli žádné problémy řešit, žádnou pikantnost proto nenabídnu. My si to hlídáme, klienty upozorňujeme, aby nenastal problém. Není možné, aby se něco kvůli posunu času stalo. I když jedeme na poznávačku, jsou lidé obeznámení s tím, že se posouvá čas a musí si to hlídat," řekla Lada Eidner z trutnovské kanceláře CK Lada. „Osobně mi to ale vadí, raději bych nechala pořád letní čas. Je to divné hlavně proto, že je brzy tma. Je mi mnohem příjemnější, když je večer déle světlo. A osobně mi to vadí třeba i při vstávání. Většinou ještě nějaký čas zůstávám v tom starém a chvíli mi trvá, než se srovnám. Občas se mi i stane, že zaspím," přidává osobní postoj majitelka cestovní kanceláře Lada Eidner.

Naopak Libuše Novotná má k otázce posunu času mnohem rezervovanější přístup. „Já na sobě nikdy žádné problémy kvůli změně času nepozorovala. Občas se nám tedy stalo, že jsme na to doma zapomněli a ráno nevstali včas, ale spíš jsme se tomu smáli, než abychom byli naštvaní," říká žena ve středních letech. „Vnímám to ale tak, že pokud to někomu opravdu vadí, nevím, proč bychom se toho měli tak striktně držet. Myslím, že žádný skutečný přínos z neustálého posouvání času není, proto bych zavedla letní čas na pořád. A klid by měli všichni," dodává Libuše Novotná.

Bylo by lepší zrušit posun na letní čas?

Těžká podzimní vstávání vykoupená hodinou světla při letních večerech. Stojí nám to za to? Každoroční posuny běžného času na letní a zpět nám způsobují problémy. V noci na zítřek si to zažijeme znovu a určitě ne naposledy, minimálně se tak bude dít dalších pět let. Podle jednoho z posledních výzkumů mají změny prokazatelný negativní vliv na zdraví lidí, nehodovost, dopravu i hospodářská zvířata. Nová studie navíc potvrdila minimální úspory spojené s letním časem, které vyčíslila na hodnotu pouhé jedné minuty práce ročně. Ale bojovníků za zrušení letního času je jen pár, alespoň těch hlasitých. Proč? Zvykli jsme si…