Na svět přišla 13. prosince krátce po půlnoci. Matka Molly rodila poprvé, ale o mladou samici se dobře stará. Moc se jí však nelíbila kamera. Podívejte se na videu, co s ní provedla.

Safari park je v chovu nosorožců dvourohých východních světovou velmocí, narodilo se tam 48 mláďat. Dosud posledním přírůstkem byl samec Kyjev, který se narodil 4. března letošního roku.

Pro safari park jsou nosorožci erbovními zvířaty, Dvůr Králové je nejlepším chovatelem nosorožců dvourohých východních mimo Afriku. "Nedlouho po porodu začala matka Molly mládě kojit a to dodnes dobře prospívá,“ řekl zoolog Jiří Hrubý, který má v safari parku chov nosorožců na starosti. „Molly rodila poprvé, a tak ve stáji udržujeme naprostý klid,“ dodal. Otcem malé samice je stejně jako v případě mláděte Kyjeva chovný samec Davu.

Po takřka čtyřech letech se narodil v Safari Parku Dvůr Králové nosorožec dvourohý východní. Dostal jméno Kyjev.
Jak se rodí nosorožec. Březost trvá čtrnáct měsíců, porod několik minut

Mládě nosorožce obývá stáj v zázemí safari parku a výběh. Podle zoologů nebude k vidění pro návštěvníky. Přesun do expozice není podle nich možný. Kapacita chovného zařízení je plná kvůli plánované rekonstrukce dalšího z pavilonů.

Odchov zatím probíhá bez problémů. Chovatelé proto využili příležitosti a samici Molly, která je díky tréninku ochotná spolupracovat, pravidelně odstřikují mléko, které mrazí. To by mohlo posloužit v případě problémů s odchovy v budoucnu nejen v safari parku, ale také některé z dalších partnerských zahrad.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Safari park dosud odchoval včetně malé samice 48 mláďat nosorožce dvourohého východního a je ve snaze o jeho záchranu světovou velmocí. Pro safari park jsou nosorožci erbovními zvířaty, zahrada je nejlepším chovatelem nosorožců dvourohých východních mimo Afriku. V uplynulých letech také opakovaně nosorožci dvourozí ze Dvora Králové zamířili zpět do Afriky, konkrétně do Tanzánie a Rwandy.

Fatu a Najin ve výběhu v keňské rezervaci Ol Pejeta
FOTO: Vědci vytvořili prvotní zárodečné buňky z ohroženého nosorožce

Chov nosorožců začal ve Dvoře Králové v roce 1971, kdy legendární Josef Vágner dovezl zvířata přímo z Afriky. V průběhu dekád se ze safari parku stalo jedno z nejdůležitějších center záchrany této formy nosorožce. První z mláďat, zároveň vůbec první nosorožec dvourohý narozený v Československu, byla samice Elvíra narozená před 45 lety.

Zvířata s dvorskou krví nyní žijí v zoologických zahradách na celém světě, kde vytvářejí pojistnou populaci v lidské péči. Celkem devět nosorožců dvourohých se ze Dvora vrátilo do divočiny Rwandy a Tanzánie. Někteří se tam opakovaně množí. Klíčovou úlohu zahrada sehrává i v záchraně nosorožců bílých severních.