Prvotní kontroly prokázaly, že mláďata levharta perského jsou samci. Byli již odčerveni a váží kolem čtyř kologramů. „Přístup do expozice budou mít malí samci s matkou každý den. Závisí ovšem pouze na nich, zda z tepla zázemí vylezou. Lepší šance je spatřit je zatím za pěkného počasí v odpoledních hodinách,“ vysvětlila zooložka Gabriela Linhart.

Hlavní role v seriálu Zoo patří osmnáctileté herečce Michaele Pecháčkové.
Seriál Zoo se vrací, točit se bude ve Dvoře Králové i příští rok s největší star

V safari parku rychle pokračuje stavba areálu West Cape, který představí faunu a kulturu jihozápadní Afriky. Jeho hlavní atrakcí jsou tučňáci brýloví. Těsně před dokončením jsou průchozí voliéra pro pelikány a další ptáky i samostatná voliéra pro volavky obrovské. Poslední úpravy čekají i výběh pro kopytníky, kde již vyrostl přístřešek i napajedlo. Zahradníci postupně osazují volné plochy v areálu novými rostlinami. Další etapa oblasti West Cape se podle plánu otevře na jaře.

V Safari Parku Dvůr Králové začal o víkendu Týden duchů.Dominantou areálu West Cape v Safari Parku Dvůr Králové je bazén pro tučňáky brýlové.Zdroj: Jan Bartoš

Na Týden duchů připravili pracovníci safari parku pro návštěvníky přes deset tun dýní na třech místech určených k dlabání. „Dýní máme letos připraveno nejvíc v historii. Jsou určené k ozdobení safari parku. Prosíme všechny návštěvníky, aby dýni po vydlabání umístili na nějaké hezké místo v areálu a pomohli mu tak dodat patřičnou atmosféru,“ upřesnila Jana Hudcová, která program Týdne duchů koordinuje. Safari park návštěvníky žádá, aby si na dlabání přinesli vlastní nástroje.

Dýně jsou hlavním motivem celého týdne. Figurují i ve speciálním menu Restaurantu Lemur a v podobě dýňových hodů potěší i zvířata. Každý den se mohou návštěvníci těšit na to, že si dýně užijí dva až tři druhy jako sloni, šimpanzi nebo hyeny.

Týden duchů vyvrcholí v sobotu 29. října oblíbenou Strašidelnou stezkou, která začíná v 16 hodin. Ta prostřednictvím více či méně strašidelných úkolů a herních stanovišť provede malé návštěvníky pěší částí safari parku za drobnou odměnou. Nabídne určování krmných dávek či bobků zvířat, „krmení“ zvířat duchy nebo hod obručí na krk kostlivce žirafy. Na jednom zastavení vyroste během dne posvátný strom. Ten stejně jako v animistických kulturách Afriky ozdobí ústřižky afrických látek broumovské společnosti Veba.