Hrával za Vyšehrad a Slavii. Teď řídí holding Penta Hospitals, který letos v létě koupil špitál ve Vrchlabí. Pochvaluje si spolupráci se zaměstnanci, plánuje navýšení jejich počtu i velké investice. Zároveň prozrazuje, že se chystá nákup dalších nemocnic.

Můžete upřesnit vlastnickou strukturu vrchlabské nemocnice?
Nemocnici ve Vrchlabí vlastní firma Penta Hospitals. Je to dceřiná firma Penty, která je nadnárodní společností, působí v řadě zemí středoevropského regionu. Vrchlabská nemocnice je skutečně plně vlastněná společností Penta.

Je to zřetelný důkaz, že nemocnici vlastní opravdu silná společnost?
Ve zdravotnictví je dneska Penta aktivní ve třech zemích. Kromě České republiky na Slovensku a také v Polsku. Do zdravotnictví vstoupila na Slovensku v roce 2008, kde vlastní 15 nemocnic, patří jí rozsáhlá síť ambulantních zařízení a zdravotní pojišťovna Dovera. V Polsku máme 11 nemocnic. Tady zatím viditelně vlastníme jednu nemocnici, tu vrchlabskou. Akvizici dalších ohlásíme ve velmi blízkém termínu.

Jak velké investice máte v plánu?
Pokud jde o Vrchlabí, v první fázi to budou desítky miliónů korun. Když už jsme u čísel od roku 2008 Penta proinvestovala ve zdravotnictví více než 8 miliard, během následujících čtyř let počítá s dalšími investicemi téměř ve stejné výši. Ve zdravotnictví zaměstnává více než 18 tisíc lidí. To podle mého svědčí o síle společnosti a nezavdává příčinu, aby se o ní hovořilo jako o kyperských spekulantech. To jsem, mimochodem, zachytil tady v regionu.

Proč se angažujete a tak mohutně rozvíjíte zdravotnický holding?
Pro Pentu je zdravotnictví dlouhodobým investičním záměrem. Nejedná se o žádný rychloobrátkový byznys, změny se nedějí tak rychle a zpočátku je potřeba hodně investovat. Všechno také musí směřovat k tomu, aby byl pacient maximálně spokojený, jinak by šel prostě jinam. Kam můžou investice zdravotnictví posunout, je velmi patrné na Slovensku. Tady půjdeme podobnou cestou. Penta počítá v tomto sektoru s dlouhodobými plány v úrovni 20-25 let, poohlížíme se i po dalších evropských trzích.

Můžete prozradit další záměry v České republice?
Jak už jsem říkal, chystáme nákupy dalších nemocnic. Jsme velmi těsně od oznámení několika akvizic, věřím, že v průběhu času budou přibývat další.

Co vás vedlo k přejmenování dosavadního názvu Česko-německá horská nemocnice Krkonoše?
Lidé vždy chodí do nemocnice ve svém městě. Logickým krokem k identitě s městem bylo proto zavedení názvu Nemocnice Vrchlabí. Oficiální změna nastane po zapsání do obchodního rejstříku, což bude velmi brzy. Stejné to bude u dalších nemocnic, které na českém území získáme do vlastnictví.

Které nejvýznamnější změny jste realizovali?
Jsme tady krátkou dobu. Nemocnici jsme převzali na začátku července, začátky jsme věnovali analýze. Zásadními kroky, na kterých pracujeme nejvíce, je personální zajištění a posílení nemocnice. Provoz je sice plně zajištěn, nicméně i s ohledem na naše strategické cíle a vize chceme posilovat personální tým na všech úrovních. Jinak jsme se zatím pustili do drobnějších úprav, třeba do rozšíření parkoviště pro zaměstnance a návštěvníky, budeme měnit i interiér. Hlubší a viditelnější kroky nelze udělat ze dne na den.

Které tedy plánujete?
Nemocnice má několik klíčových oborů. Intenzivně chceme rozvíjet oddělení následných péčí z pohledu návštěvníků Krkonoš to jsou chirurgie a traumatologie, kde má Nemocnice ve Vrchlabí velice dobrou tradici. Na tu bychom chtěli určitě navázat. Další je interní oddělení, které je základním oborem a srdcem každé nemocnice. Za důležitý prvek také považujeme spolupráci s okolními nemocnicemi. Nehodláme hrát žádnou izolovanou roli. Snažíme se dohodnout s jilemnickou nemocnicí, zahájili jsme jednání v Královéhradeckém kraji, kde se chceme zapojit do koncepce zdravotní péče.

Setkali jste se s odporem při přebírání nemocnice?
Nejistota od zaměstnanců byla zřetelná. Nebyli jsme jediným zájemcem o koupi, proces navíc trval dlouho. Bylo nutné zaměstnance uklidnit a sdělit, co máme v úmyslu. Že jsme stabilní společnost, která má opravdu zájem o rozvoj nemocnice, že nehodláme provozovat developerské projekty, měnit nemocnici na sanatorium pro bohaté a podobně. Takových fám jsem přitom tady v okolí slyšel mnoho. Opakovaně s lidmi komunikujeme, vysvětlujeme, že jsme firma, která chce zdravotnictví lepší a kvalitnější. Příklady, které máme z námi vlastněných nemocnic, jsou důkazem, že to myslíme vážně.

Padaly hromadné výpovědi?
Ty se nekonaly a konat nebudou. Vážíme si každého zaměstnance. Mnozí z nich jsou velcí patrioti. Pomoci a spolupráce zaměstnanců si opravdu ceníme, musíme fungovat jako jeden tým. Snažíme se je zapojit do spolurozhodování. Snad se nám podařilo nastartovat novou éru nemocnice, byť je to ve zdravotnictví vždy běh na delší trať.

Uvažujete o posílení personálního stavu?
Ano, v každém případě chceme posilovat počet sestřiček, ošetřovatelů, pomocného personálu. Také samozřejmě lékaře, v souladu se strategickými cíli, které máme. Propouštění v žádném případě nechystáme. Moje představa řízení podniku je jednoduchá: najít v lidech, v čem jsou dobří a také pozitivní a v tom se je snažit maximálně podporovat. Jdu cestou týmové hry.

Máte vytyčený osobní cíl, kam vést Nemocnici Vrchlabí?
Aby byl možný rozvoj a naplnilo se historické poslání vrchlabské nemocnice. Vždyť její dějiny sahají do 19. století a téměř celou dobu hrála dominantní roli v krkonošském regionu. Záležet bude hlavně na tom, jak se nám podaří pracovat s lidmi. Zdravotnictví je people business, pracujete s lidmi a pro lidi. Spokojený zaměstnanec rovná se spokojený pacient, to musíte mít v rovnováze. Pozitivní zpětná vazba od pacienta je ve zdravotnictví jedním z nejdůležitějších faktorů odměny za práci.

Pod Pentu Hospitals spadá špitál v nedalekých polských Kowarech. Budete s ním spolupracovat?
Hledáme synergie nejen v České republice, ale v rámci celé naší skupiny. Proto se určitě budeme přeshraniční spoluprací zabývat. Také vzhledem k tomu, že Krkonoše navštěvuje velké množství polských turistů. Navíc Kowary jsou partnerským městem Vrchlabí, proto se nabízí, že spolupráce by mohla fungovat jak na úrovni měst, tak nemocnic.

Jste v kontaktu s vrchlabskou radnicí?
Hned v prvním týdnu našeho mandátu jsem se sešel s panem starostou Janem Sobotkou. Určitě je v zájmu obou stran najít společnou cestu. Cítím tam vstřícnost. Pacient neřeší, jestli je nemocnice městská, státní či soukromá. Pacient řeší, jaká je v ní péče, jestli adekvátní a dostatečná, jak je o něj postaráno. A my chceme, aby o něj bylo postaráno co nejlépe.

Personální čistky, to byl velký strašák

Co říkají na novou situaci ve vrchlabské nemocnici ti, kterých se to bezprostředně týká, tedy zaměstnanci?

Lída Wimmerová, vrchní sestra na následné péči, předsedkyně Základní odborové organizace v Nemocnici Vrchlabí: „Vstupem firmy Penta Hospitals do naší nemocnice se výrazně zklidnila napjatá atmosféra, která zde od března panovala. Byla to doba bezvládí, kdy spousta zaměstnanců měla dojem, že si může dělat, co chce, a pro které neplatila žádná pravidla. Jako zaměstnanci se mně velice ulevilo. Nikdo nepřišel o práci, personální čistky se nekonaly. To byl největší strašák. Neměli jsme informace, všude poletovala spousta fám, co s nemocnicí bude. Samozřejmě nejde udělat a změnit vše najednou a rychle. Změny musí mít koncepci, hlavu a patu. Musí proběhnout inventury. Je to práce navíc, ale děláme to s vidinou, že to je dočasné a vše se konečně obrací k lepšímu a naše nemocnice bude zase sloužit lidem."

Blahoslav Kužel, primář oddělení klinické biochemie a hematologie: „Panovaly tady velké obavy, jestli nemocnici někdo koupí. Říkal jsem si, jestli nedojde k uzavření, protože jsem měl pocit, že hodně zaměstnanců odejde a nebude tady mít kdo pracovat. To by byla obrovská škoda, protože nemocnice je perfektně vybavená. Skončilo období velké nejistoty. Naštěstí sem vstoupil silný investor, za kterým jsou vidět výsledky, třeba nemocnice v Michalovcích, postavená na zelené louce podle nejmodernějších evropských standardů. To jsou dostatečné záruky, aby nemocnice fungovala a poskytovala kvalitní péči."

Dana Ditzová, mzdová účetní: „Báli jsme se, co bude, byla to doba velké nejistoty. Lidé si hledali novou práci, mají hypotéky, půjčky, bylo to dost napjaté. Nové vedení nás ujistilo, že bude vše v pořádku, tak tomu věříme. Pozitivní změny už vnímáme. Je dobře, že nemocnici koupila silná společnost, která ji může posunout dopředu."

Jan Braun