Všichni občané mohou do konce srpna podat písemně návrhy na různé investiční akce ve veřejném prostoru na území Semil. Náklady na jednotlivé nápady nesmí však přitom překročit 50 procent celkového objemu finančních prostředků, který byl pro rok 2016 odsouhlasen ve výši 1 milion korun.
Došlé návrhy posoudí Odbor rozvoje a správy majetku V následujícím roce dojde k jejich přibližnému nacenění. Potom Výbor pro rozvoj města vyhodnotí závěry zmíněného odboru a rozhodne o zařazení návrhů do ankety. Veřejnost se s nimi seznámí v listopadu při hlasování, a to přímo na podatelně městského úřadu, kde se uskuteční. Může ho absolvovat každý občan města starší 16 let. Na hlasovacím lístku označí jeden návrh.

„Snížením věkové hranice na 16 let docílíme většího zájmu mladých lidí o dění ve městě a umožníme jim podílet se na dalším semilském rozvoji," argumentoval Tomáš Sábl. Projekty se po hlasování seřadí podle počtu získaných hlasů až do celkové částky participativní části rozpočtu. Zastupitelstvo města je na svém následném zasedání odsouhlasí k realizaci v dalším roce. „Participativní rozpočtování vzniklo v roce 1989 v Brazílii, odkud se rozšířilo postupně do celého světa a je využíváno ve více než 1500 městech (na Slovensku například v Bratislavě a Bánské Bystrici a v Česku na Praze 7)," vysvětlil původ záměru semilský místostarosta Sábl.