Obyvatelé Semil se mohou podílet na rozhodování, co v jejich městě vznikne. Dostali totiž příležitost zúčastnit se takzvaného participovaného rozpočtování.

Tedy takového, v němž mají občané šanci dát hlas aktivitám, které si přejí uskutečnit nejvíce.

První ročník už míří do finále. Semilští formou ankety vybrali čtyři ze třinácti návrhů, jejichž realizaci si přejí už během letošního roku.

„Hlasování v anketě se zúčastnilo 127 občanů města starších 16 let, kteří odevzdali 125 platných hlasů," informoval místostarosta Tomáš Sábl. „Osobně jsem věřil, že se do hlasování zapojí víc lidí, ale když vezmeme v úvahu, že jde o historicky první ročník participativního rozpočtování v Semilech, není to zase tak málo. Až lidé uvidí, že projekty opravdu realizujeme, určitě se jich v příštím roce zapojí mnohem víc," komentoval místostarosta výsledek.

A jak vše probíhalo? Ze sedmnácti návrhů, které posoudili zástupci odboru rozvoje a správy majetku a výboru pro rozvoj města, jich do hlasování prošlo zmíněných třináct.

Nejvíce hlasů pak získala rekonstrukce dětského hřiště Na Vinici, na místě druhém je architektonická soutěž na biotopové koupaliště, následují oprava povrchu Archivní ulice a studie pěšího propojení centra s lokalitou Na Hlínách. Všechny tyto návrhy mají dostat zelenou ještě v letošním roce.

„Na prosincovém jednání zastupitelstva, kde došlo ke schválení vítězných projektů tak, aby hlasování bylo závazné a mohla proběhnout jejich realizace, zastupitelé dlouze diskutovali o tom, zda pro následující roky umožnit občanům podávat i návrhy na studie. Nakonec převládl názor, že by tomu tak být nemělo, a proto na příštím jednání zastupitelstva budou předložena upravená pravidla," upozornila na novinku mluvčí semilské radnice Renata Coufalová.

„První ročník nám mimo jiné ukázal možnosti upřesnění pravidel participativního rozpočtování pro příští roky. Zvažovali jsme například možnost řešení situace, při níž může dojít k rovnosti počtu hlasů u dvou návrhů. K vyšší účasti v hlasování by mohla přispět i implementace služby mojeID a následné umožnění hlasování přes internet," dodal místostarosta Semil Tomáš Sábl.