Přestože výsledky březnového referenda nebyly závazné, rozhodli se zastupitelé v Semilech zcela zastavit přípravu výstavby geotermální elektrárny s výtopnou.

Zároveň s tím zastupitelstvo rozhodlo o změně územního plánu, aby do budoucna zamezilo výstavbě geotermální elektrárny v katastru města. Informoval o tom starosta Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj).

Hlas do urny hodilo pouze 2034 lidí

Referendum o elektrárně se uskutečnilo 22. března, k urnám přišlo necelých 29 procent voličů. Podle zákona byla potřeba minimálně 35procentní účast, což je asi 2500 lidí. Svůj hlas do urny vhodilo jen 2034 voličů, drtivá většina byla ale proti elektrárně. Pro zastavení projektu hlasovalo 1666 lidí, těsně se tak nepodařilo splnit ani druhou podmínku pro závaznost referenda.

Proti geotermální elektrárně by se musela vyslovit alespoň čtvrtina všech voličů, tedy 1767 lidí. „Zastupitelé své rozhodnutí opřeli o výsledek místního referenda, přestože nebyl závazný," sdělil Farský.

Stavbu geotermální elektrárny připravovala radnice pět let a do příprav už investovala zhruba milion korun. Od roku 2009 hledalo město investora. Nejdále dospěla jednání s firmou Entergeo, smlouva s ní byla před podpisem. Město mělo ročně od investora dostávat kolem šesti milionů korun z tržeb za elektřinu, které by použilo na svůj rozvoj.

Firma navíc obyvatelům města slibovala levné teplo. Podobné projekty připravuje Entergeo i u nedalekého Benešova a Tanvaldu.

Lidem v Semilech se ale nelíbilo, že měly být geotermální vrty nedaleko sídliště Řeky, jen pár set metrů od obytných domů. Obávali se hluku a vibrací při hloubení pět kilometrů hlubokých vrtů a následných otřesů. Podobný projekt ve švýcarské Basileji provázely silné otřesy až do 3,4 stupně Richterovy škály.

„Bydlím tady v Řekách a bojím se, že když se ten vrt udělá, že nám dům popraská, kdyby to bylo někde jinde, asi bych nebyla proti," řekla účastnice referenda Andrea Velebná, která na sídlišti žije. Občan Tomáš Trojan měl zase obavy z málo odzkoušené technologie. I proto zastupitelé na posledním jednání projekt zastavili a starostovi uložili ukončit veškerá jednání se zájemci o spolupráci na projektu výstavby geotermální elektrárny.

Rada má vyhlásit stavební uzávěru

Zároveň zastupitelstvo doporučilo radě města vyhlásit pro dané území stavební uzávěru v nutném rozsahu, a tak zabránit výstavbě do doby, než bude změněn územní plán. Ten totiž v lokalitě s geotermálními vrty počítá.

Zástupci společnosti Entergeo se domnívají, že krok zastupitelů není legitimní, a nepovažují jej za konečný. „Referendum koncem března ukázalo, že negativní argumentaci přijala za svou necelá čtvrtina obyvatel, která však pro zastupitele byla celkem pochopitelně lépe slyšitelná, než ony mlčící tři čtvrtiny ostatních.

Respektujeme právo občanů učinit si vlastní názor, ať už se opírá o cokoliv. Dokážeme si vysvětlit i to, že řada zastupitelů při představě svého budoucího setkání s některou z těchto skupin obyvatel dala přednost bezproblémovému vztahu s těmi hlučnějšími. Pokládáme to však za ústupek hlučné menšině," píší mimo jiné zástupci společnosti Entergeo ve vydaném tiskovém prohlášení, kterým komentují rozhodnutí a kroky semilských zastupitelů.

K zastavení přípravy výstavby geotermální elektrárny a k rozhodnutí o změně územního plánu se společnost vyjadřuje takto: „Společnost Entergeo tento krok nevítá, a to ani při vědomí skutečnosti, že se rozhodně nemusí jednat o konečné stanovisko zastupitelstva, že stále existuje mnoho variant budoucího vývoje a že se rozhodně nejedná o nezvratný konec plánů na využití geotermální energie v Semilech."

(čtk, jm)