Jako dobrý nástroj k nahlédnutí do nedávné historie může aktuálně posloužit internetový server mapy.cz. Ten v polovině ledna aktualizoval nabídku leteckých snímků a po třech letech vyměnil mapy z celé republiky. Původní snímky, které vznikly mezi léty 2010 – 2012, jsou už v archivu. Návštěvníci se nyní mohou pokochat leteckými záběry, které vznikaly během loňského a předloňského roku.

„Ostrý pohled z letadla pokrývá 82 710 km² České republiky a příhraničí. Skládá se přesně z 96 374 leteckých snímků a je vedle aktuálnosti také viditelně kvalitnější, snímky jsou ostřejší a mají vyšší kontrast," vyvěsili v profilu na sociální síti Facebook pracovníci mapového portálu, který disponuje také podrobnou mapou Evropy.

Do kterékoliv obce tak mohou nyní lidé nahlížet a vzpomínat doslova s nadhledem zejména nad krajinnými změnami. Přibyla ve vaší obci výrazná zástavba rodinných domů? Postavila radnice během posledních třinácti let budovu na místě, kde předtím nic nestálo? Na to lze díky internetovému nástroji zavzpomínat. Server mapy.cz totiž disponuje archivem leteckých map až do roku 2003. Jednoduše tak lze porovnávat současnost s minulostí.

A konkrétně? Z poslední doby zaujme výrazná renovace obce Kuks, kde investoři proinvestovali více než miliardu korun. V Trutnově zase v dřívějších mapách chybí společenské centrum Uffo, na náměstí ve Rtyni v Podkrkonoší není oblíbená společensko-sportovní budova Orlovna, znatelně vybavenější je ale i sportovní areál v Havlovicích. A čeho si všimnete vy?