Kde jinde, než v Krkonoších by se měl konat veletrh ekologického vzdělávání? Letos tedy znovu našel zázemí v hornomaršovském Severu.

Tentokrát se účastníci usadili do prostor objektu Dotek v rekonstruované bývalé faře a několikadenní akce jim má dodat podněty pro další práci. Do hor přijelo na sto zástupců ze středisek ekologické výchovy, školských zařízení a ekonceter.

Každý den se věnují něčemu jinému. A také se seznamují například s historií místa, do něhož kolonisté přišli z Alp v druhé polovině šestnáctého století. Poznávají, proč lidé odcházeli a jak se měnila struktura místních obyvatel.

„Teprve po roce 1989 přišlo oživení a obec se dočkala tradičních slavností, jakou je třeba maršovská pouť. Obnovily se i spolky a lidé se pustili do nových aktivit jako je Otevřené muzeum. Nebo akcí pod hlavičkou Severu Dnů Země, Masopustu, Vánočního pobejtku či Ekofestivalu Doteky," připomněla účastníkům veletrhu Anna Čtvrtníková ze Severu.

Na každý den mají také účastníci připravený jeden soutěžní úkol k objevování zajímavostí v těsné blízkosti fary. Pod hlavičkou Hledání ztraceného času tak dostávají příležitost interaktivně poznávat například místní pamětihodnosti .

A co očekávali lidé od letošního ročníku Veletrhu ekologické výchovy? Na to odpovídali i prostřednictvím veletržních novin, které pořadatelé příležitostně k akci vydávají. „Očekávám klid, dobré jídlo a také zajímavé vycházky do okolí. Těším se také na místní program," uvedl například Jan Půlpán z Ekocentra Paleta.

„Doufám, že mi zaměstnanci, kteří jsou na veletrhu ekologické výchovy poprvé, přijedou na Lipku s tím, že se zde seznámili s řadou velmi zajímavých lidí. Že našli nové učební pomůcky a že je inspirovala výuka i doprovodný program," řekla ředitelka školského zařízení Lipka Hana Korvasová.