Kvůli nedostatku sněhu už nebudou rolby stopy na magistrále upravovat, řekla ředitelka Jizerské o.p.s. Jana Lhotová. Společnost se stará o úpravu 180 kilometrů běžeckých tratí.

„Výraznější sněhová pokrývka se nachází jen v nejvyšších partiích Jizerských hor, ale i tam se již objevují místa, kde se musí lyže přenášet," uvedla Lhotová.

Letošní sezona byla výrazně lepší než minulá, která patřila k dosud nejhorším. Zatímco loni v zimě rolby při úpravě tratí najezdily jen 550 kilometrů, v letošní sezoně přes 8000 kilometrů. K ideální zimě, jaká byla před dvěma lety, chyběl podle Lhotové lepší prosinec. Na běžky se totiž dalo jít až v závěru roku. „Na to, jak to vypadalo na začátku sezony mizerně, tak to nakonec dobře dopadlo," řekla Lhotová. Před dvěma lety rolby upravovaly tratě v Jizerských horách 145 dnů, o letošní zimě něco málo přes sto dnů.

Údržba magistrály stála podle předběžných propočtů zhruba čtyři miliony korun, polovina nákladů se zaplatí z dotací od Libereckého kraje a měst a obcí. Další peníze získává Jizerská o.p.s i od firem a soukromých dárců, na úpravě tratí se podíleli i běžkaři. Vybralo se od nich 674.000 Kč. „Nejvíce financí se získalo prodejem samolepek a odznaků v terénu, konkrétně 584.000 korun. Dalších téměř 90.000 korun věnovali lyžaři magistrále skrze dárcovské sms či přímo na sbírkový účet," uvedla Lhotová. Od lyžařů tak podle ní získali obdobnou částku jako před dvěma lety. Při loňské mizerné sezoně byly příspěvky menší.