Od rána bylo pod mrakem a pršelo. Déšť nepřestal ani po poledni. Tradiční, asi tříhodinová slavnost měla u pomníku generála Gablenze začít v 15 hodin. „Už dopoledne počasí nevypadalo dobře. Obavy se bohužel potvrdily, během odpoledne začalo hustě pršet. Je to smůla, protože pokud vím, tak v okolí zdaleka tolik nepršelo," prohlásil Libor Kasík, ředitel Uffa, které akci pořádá.

Nejbližší víkendovéakce v Trutnově* neděle 21. května
  Výprava za trpaslíky
* sobota 27. května
  Vinařské slavnosti
* neděle 28. května
  Trutnovský půlmaraton
* 1. až 4. června
  festival Cirk-Uff
* sobota 10. června
  Pivofest

Nakonec organizátoři zábavné odpoledne pro celé rodiny zrušili. "Mrzí nás to, ale věřím, že letní sezóna se zdaří i přes tento nepovedený začátek," sdělil šéf trutnovské kultury.

Součástí programu mělo být například obvyklé předání klíče a odemykání sezóny Klubem vojenské historie, výstřel z dobového děla, koncert kapely Pěna, taneční vystoupení Star Westu a také zpřístupnění Janské kaple a rozhledny uvnitř Gablenzova pomníku.

V posledním desetiletí je to poprvé, kdy se hojně vyhledávaná trutnovská slavnost kvůli počasí nekonala. Náhradní otevření sezóny Uffo zatím neplánuje. „Není jednoduché vše přeorganizovat. A otázkou taky je, jestli otevírat sezónu, když už je otevřená," dodal Libor Kasík.