Řemeslnické trhy, které se každoročně konají v areálu Muzea Českého ráje, mají z hlediska zájmu stoupající tendenci. Letos zde byli oceněni titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje dva nominovaní řemeslníci.

Paličkovaná krajka a šperky ze dřeva

Tituly získali Josef Mrňák v oboru výroba šperků z ušlechtilých dřev, a Jana Kaplanová v oboru paličkovaná krajka.

„Ocenění má formu veřejného uznání a podpory řemeslným výrobcům s trvalým pobytem v kraji, kteří se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií. Kteří je účinně a kvalifikovaně prezentují a předávají dalším generacím," komentovala náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová.

Jana Kaplanová

Autorské paličkované krajce se Jana Kaplanová věnuje přibližně 25 let. Tradiční textilní techniku přizpůsobila svému originálnímu rukopisu a paličkuje zejména přírodní a divadelní motivy podle vlastních návrhů. Obrázky i velké obrazy jsou zapaspartované, připevněné na karton polepený plátnem, zasklené a zarámované v dřevěných rámečcích. Paličkovaná krajka je z nejstarších historických pramenů známá z roku 1587, paličkování se rozšířilo na Vamberecku, v Krušnohoří a na Moravě. V oblasti Jizerských hor o něm mnoho dokladů není.

V roce 2013 rozšiřuje sortiment o starobylou techniku krosienkování. První zmínky o této předtkalcovské technice sahají až do období 3000 před n. l., nálezy ze začátku našeho letopočtu pocházejí z celého světa.  

Připomněla, že titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohrožené, či jim přímo hrozí zánik.

O udělení rozhodla Rada Libereckého kraje na základě nominačních podkladů, které zpracovává a předkládá k posouzení Muzeum Českého ráje v Turnově.

Titul je výrobci udělen na dobu neurčitou a osvědčuje se jmenovacím dekretem. Současně s dekretem dostává řemeslník logo, jako marketingovou známku kvality. To může používat na svých výrobcích.

Za Liberecký kraj předala ocenění Ivana Hujerová, členka rady kraje. „Je radost poznávat řemeslníky s umem a srdcem, kteří nabízejí lidem kousek svého já vyrobeného vlastníma rukama," komentovala vystavované a prodávané výrobky a doplnila, že Liberecký kraj tyto trhy dotuje 80 tisíci korunami.

„Udržovat a rozvíjet lidové tradice je naší povinností. Obdobně podporujeme i akci ve Smržovce a udělování titulů Regionální produkt," doplnila a podotkla, že ji překvapila i velká účast mladých řemeslníků. To je podle ní velmi příjemné zjištění do budoucna.

Začínali s málem, dnes musí vybírat

Za dvacet let se trhy v mnohém změnily. „Před dvaceti lety jsme začínali na náměstí a prvního ročníku se zúčastnilo 25 řemeslníků. Do parku se před lety přestěhovaly díky náhodě. A to kvůli rekonstrukci náměstí. Nakonec se ukázalo, že park je pro akci úžasný," připomněla někdejší starostka a nyní náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

„Dnes musíme vybírat z více než tisícovky zájemců. Většinou jde o držitele následujících certifikátů: Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby a certifikátu Regionální produkt z jednotlivých oblastí České republiky – Jizerských hor, Krkonoš, Vysočiny, Polabí, Šumavy, Máchova kraje, Beskyd," vyjmenovala renomé účastníků ředitelka pořádajícího Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Josef Mrňák

Více než 20 let vyrábí dřevěné šperky a doplňky: přívěšky, spony do vlasů, na pásky i na kravaty, náušnice, brože, kroužky na šátky i motýlky ze dřeva. Používá ušlechtilé dřevo českého a evropského původu i dřevo z tropických oblastí celého světa. Ruční leštění, přírodní barva a kresba dřeva dodávají výrobkům výjimečný vzhled. Vyřezává také štítky pod myslivecké trofeje a dřevěné reliéfy.

(jl, jm)