Most v Temném Dole je v havarijním stavu, projedou tam jen vozy do 20 tun. Během posledních tří let se výrazně zhoršil jeho stav. Na mostě aktuálně platí omezení rychlosti na 30 km/h, průjezd je zúžen do jednoho jízdního pruhu. Od pátku řídí dopravu semafory.

Podle zástupců Královéhradeckého kraje mimořádná prohlídka ukázala, že most je v havarijním stavu a v současné době unese maximální váhu 20 tun.

"Po zimě jsme zkontrolovali most v Temném Dole a zjistili jsme, že jeho stav je bohužel horší, než jsme předpokládali. Na základě aktuálních odborných stanovisek jsme proto zavedli dopravní omezení, které zakazuje vjezd vozidel těžších 20 tun. Autobusy tam ale budou moci projíždět nadále," uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř.

Příští týden provedou silničáři další analýzu stavu, po které stanoví další postup. Buď se bude most dílčím způsobem opravovat, nebo vznikne mostní provizorium.

ŘSD začne 17. května s opravou silnice první třídy a mostů ve Zlaté Olešnici a Bernarticích. Do poloviny října se musí řidiči připravit na úplnou uzavírku.
Řidiče čeká půlroční uzavírka u Trutnova. Podívejte se, co ŘSD opraví

"Plánovali jsme demolici stávajícího mostu a následnou stavbu nového. Jak se ale ukázalo, stavební práce budou potřeba dříve. Projektovou dokumentaci zpracovanou máme a budeme dělat vše pro to, abychom tuto investici co nejvíce urychlili," dodal krajský radní.

"Od poslední kontroly před třemi lety se ukázalo zhoršení stavu mostu ze čtvrtého stupně na nejvyšší sedmý stupeň. Kromě připravované investiční akce budeme muset na základě dalších znaleckých posudků přistoupit buď k stavebním úpravám, případně k přípravě mostního provizoria, na které by byla doprava svedena," upřesnil Řehoř.

V pondělí 10. května zahájí ŘSD stavební práce na Výšince. Kompletní uzavírka nastane v termínech 15. - 16. května a 5. - 6. června.
Na Výšince bude od pondělí uzavírka, o víkendech dokonce úplná

Správa silnic Královéhradeckého kraje provádí prohlídky mostu pravidelně. "Kromě připravované investiční akce budeme muset na základě dalších znaleckých posudků přistoupit buď k stavebním úpravám, případně k přípravě mostního provizoria, na které by byla doprava svedena," řekl.

"Žádáme všechny řidiče, aby respektovali zavedená dopravní omezení. Věc jsem projednal s místními starosty, aby své obyvatele o této věci informovali, a požádali jsme také o spolupráci Policii ČR, která bude na dopravu dohlížet," dodal Řehoř.

Dálniční odpočívadlo v Bernarticích bude největší, které se staví u českých dálnic. Bude mít benzínku, parkoviště pro kamiony a další vybavení.
Bernartice netěší, že ztratí kvůli dálnici klid. Bojí se odpočívky s kamiony

Královéhradecký kraj své mosty kontroluje pravidelně dvakrát do roka. Jednou za čtyři roky se provádí hlavní kontrola. Tu se na mostě v Temném Dole provedl mimořádně už po třech letech.

Oprava čeká také most ve Velké Úpě. Tam silničáři postaví mostní provizorium, přes které povede doprava. Stavební práce začnou podle informací Královéhradeckého kraje v pondělí 10. května. Omezení potrvá do konce října.

Město Pec pod Sněžkou bourá zchátralý bývalý hotel Uran ve Velké Úpě.
Pec koupila zchátralý hotel Uran za dvacet milionů. Pošle ho k zemi