Zajistit bezpečnost silniční dopravy na silnici II/289 v Semilech, na níž hrozí sesuv celé vozovky, je cílem projektu Krajské správy silnic Libereckého kraje. Žádost dopadla dobře a zmíněná komunikace se díky dotaci, kterou poskytne Státní fond životního prostředí, dočká rekonstrukce.

Jde o zásah, který je preventivním opatřením proti zřícení skály, které by tam mohlo nastat.

Důležitá trasa 
pro obslužnost

Silnice je pro město důležitá.Tvoří jednu ze dvou základních nosných komunikací, zajišťujících dopravní obsluhu. „V současné době je provoz na tomto úseku ohrožen. Pokud by zásah nebyl proveden, hrozilo by uzavření silnice," sdělila Jana Vlčková, vedoucí oddělení dotací u KSS Libereckého kraje.

Stavba podle ní řeší rekonstrukci této narušené a sesuté vozovky. A jaké práce tedy silnici čekají? Polovina vozovky bude provedena nově v kompletní skladbě. Na pravé polovině vozovky se předpokládá frézování a následně pokládka nového krytu komunikace. Pro stávající propustek pod silnicí jsou navrženy úpravy na vtoku a výtoku.

Celkové náklady činí téměř 2,5 milionu korun, z toho podíl kraje představuje 10 procent uznatelných nákladů. Stavbu na základě výběrového řízení provede firma Jostav.

Stavba už je předaná

„Zhotoviteli jsme předali staveniště 12. května a stavba by měla být nejpozději do poloviny září hotová," potvrdila Jana Vlčková. Liberecký kraj podal koncem dubna letošního roku další žádost o dotaci, a to na na projekt II/28315 Turnov – zajištění stability komunikace. Jde o podobnou záležitost, jakou nyní řeší v Semilech. „Nejpozději v srpnu letošního roku bychom měli obdržet rozhodnutí, zda dotaci obdržíme," informoval krajský radní Vladimír Mastník, odpovědný za rezort dopravy.

(jm, jl)