Plamínek dovezli vlakem z Jaroměře, připálili zájemcům na vlakovém nádraží a roznesli do místních domovů pro seniory, zamířili také k seniorům do Pilníkova, do Bernartic a Zlaté Olešnice. V neděli trutnovští skauti rozsvítí svíce v trutnovském kostele při ranní mši na velkém adventním věnci a na oltáři a od 17 hodin zazpívají koledy na Krakonošově náměstí.

Kněz a skaut Ján Kubis promluví o betlémském světle a dá požehnání všem, kteří světlo šíří nebo si ho ponesou do svého domova. Živý betlém přiblíží vánoční příběh z Betléma. Josef předá symbolicky betlémské světlo ze své lucerny. Následně budou skauti rozdávat světlo u stánku. Kdo nebude mít vlastní lampičku, dostane od skautů sklenici se svíčkou, aby si každý, kdo chce, mohl světlo odnést domů.

Lidé na Hrádečku vzpomínali na Václava Havla
Hrádeček: Lidé vzpomínali na prezidenta Václava Havla

Rozvoz betlémského světla probíhal v sobotu po celé republice díky skautským kurýrům vybranými vlaky. Skauti z trutnovského střediska Hraničář již přes deset let jezdí pro světlo vlakem do Jaroměře, odkud jako oficiální kurýři vezou světlo do Trutnova.

Světlo zažehnuté v Betlémě se tradičně šíří jako symbol Vánoc, do Česka dorazilo už potřicáté. Minulý víkend doputovalo z Vídně do Brna.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 pod sochu svatého Václava v Praze.

Libštátské vánoční trhy
FOTO: Na libštátských vánočních trzích voněly sejkory