Sto let činnosti si i v našem regionu připomínají na různých místech. Dobrodružnou hru na náměstí pořádají skauti ze střediska dOBRáček v Hostinném, začne dnes od 16 hodin. Účastníci se mohou těšit na vystoupení šermířů, jízdu na koni, střelbu z luku a kuše, lanové aktivity i velkou bitvu. Na akci do Hostinného pojedou i skauti z okolí, například ze Dvora Králové a Vrchlabí.

Šátkový den

To trutnovští skauti sice do hostinného nepojedou, ale oslavy připravují také. „Speciální akci k mezinárodní dni skautů nepořádáme. Chystáme ale velkou akci na podzim, uskuteční se během září a října a bude se týkat výročí založení skautu,“ sdělila Blanka Radiměřská ze střediska Hraničář v Trutnově.

Podle jejích slov se ale skauti z bývalého okresního města zapojí do šátkového dne. „Děti tak půjdou do škol a dospělí do práce ozdobeni skautským šátkem,“ vysvětlila.

Mají po oslavě

Jubileum skautingu si už v pátek připomněli skauti v Jilemnici velkou akcí pro veřejnost na náměstí (viz foto Michala Rychtra).

„Lidé se mohli seznámit s podsadovým stanem, s tee-pee, zavítali do stánku a podepsali se do kroniky. Podporu nám vyjádřili i účastí v takzvaném Gilwellském kruhu kolem náměstí, při vysílání stisku rukou. Přišlo kolem 250 lidí,“ připomněl Radomír Šťásek, zástupce vedoucího skautského střediska Jilm, které zahrnuje 185 členů. Dnes se skauti vydají za starostou Vladimírem Richterem a místostarostkou Janou Čechovou.