Tak velká koncentrace skautských vedoucích je málokdy k vidění. Přes 150 se jich začne v pátek sjíždět do města z celého Královéhradeckého kraje. Aby se v rámci jednoho víkendu poznali, vzdělali a také oslavili 100 let od založení skautské organizace v českých zemích.Gymnázium i okolí

Setkání vůdců 2012 proběhne od pátku do neděle na gymnáziu, kde se také uskuteční hlavní část programů. Mimo to přítomní využijí i místní skautské klubovny, sportovní halu, kino a Národní dům.

„Program je složen tak, aby si každý našel, co ho zajímá. V pátek po zahájení proběhnou setkání s osobnostmi, například spisovatelem Milošem Zapletalem, herečkou Marií Doležalovou i starostou Junáka Josefem Výprachtickým," přiblížil Michal Bureš, hlavní pořadatel a předseda Krajské rady Junáka.

Na sobotu je připraveno přes 70 programů se skautskými i civilními tématy, den zakončí oslava 100 let skautingu, při kterém budou hrát kapely Big Band a This Play.

Poslední den jsou na programu duchovní programy, pro dobrovolníky mše a velký sportovní turnaj. „V rámci celého víkendu jsou k dispozici sportovní aktivity, hry, promítání skautských filmů, besedy a mnoho dalšího," dodává Bureš.

Dlouhá tradice

Český skauting založil v roce 1912 A. B. Svojsík. V roce 1911 se při cestě do Anglie seznámil s myšlenkou skautingu a o rok později vydal knihu Základy junáctví a uspořádal první český skautský tábor nedaleko Lipnice. Činnost českých skautů byla v roce 1940 přerušena nacisty a v roce 1948 a 1970 komunisty. V Královéhradeckém kraji je okolo 3500 skautů všech věkových kategorií, v rámci republiky pak přes 45 tisíc.