SkiResort díky tomu bude nabízet od nadcházející zimní sezony lyžování na 50 kilometrech sjezdovek na jeden skipas. Tím se řadí svou velikostí na sever od alpských zemí vedle areálu Jasná – Nízké Tatry. Do budoucna plánuje propojit lyžařské areály skibusovou linkou.

Kromě vlastních lokálních skipasů bude možné v Malé Úpě koupit i skipasy SkiResortu, které budou platit ve všech jeho šesti areálech.

„Malá Úpa je geograficky blízkým lyžařským areálem a se Ski Areálem Malá Úpa jsme částečně spolupracovali i v minulosti. Nadcházející sezónu bereme jako první etapu propojení SkiResortu Černá hora – Pec a SKiMU. Do budoucna bychom rádi areály propojili i skibusovou linkou,“ sdělil k novince lyžařské sezony Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora – Pec.

Co se změní pro hosty na Pomezkách? „Pro naše návštěvníky se tím výrazně rozšiřuje nabídka lyžování. Rodiny s dětmi k nám jezdí většinou na týdenní lyžařskou dovolenou. Nyní budou mít možnost zpestřit si pobyt a zalyžovat si třeba v Peci nebo na Černé hoře s jedním skipasem,“ odpověděl Martin Buček, ředitel lyžařského střediska v Malé Úpě.

Maloúpská vařečka, krkonošská kulinářská klasika, nabídla zajímavé soutěže.
Řád zlaté vařečky si vysloužil Trautenberk. Lidi nalákal bramboračkou se špekem

„Věříme také, že novinka přivede více zimních návštěvníků i na Malou Úpu, kde jsou mírné a široké sjezdovky, nejvýše položené kluziště v Česku i skvělý Pivovar Trautenberk,“ dodal. SKiMU má dva lyžařské areály, Pomezky a U Kostela.

Mezi hlavní novinky letošní sezony ve Ski Areálu Malá Úpa patří spuštění první etapy propojení areálů Pomezky a U Kostela. Areál se tím navýší o 2,6 km sjezdovek. Investoval do něj 25 milionů korun. SKiMU také otevře nejvýše položené kluziště v republice. Do budoucna plánuje omezit pohyb skibusů mezi svými sjezdovkami.

„Pokud vše půjde podle plánu a všechny přípravy dokončíme včas, tak si letos budou moci lyžaři vybrat ze dvou variant přesunu mezi areály. Cesta skibusem se zkrátí. U Pivovaru Trautenberk nasednou lyžaři na skibus, který je doveze k nově otevřenému vleku Kolbenka, Kolbenkou vyjedou nahoru a sjedou novou sjezdovkou Renerovou spojkou k areálu U Kostela. Zpět se dostanou pomocí vleku Rennerovka a sjezdem Kolbenovou spojkou se dostanou na skibusovou zastávku Kolbenka, odkud je odveze skibus zpět na Pomezky,“ popsal situaci Martin Buček a doplnil: „Pokud se lyžaři rozhodnou, že nechtějí sundávat lyže a bude dostatek sněhu, mohou na Kolbenku dojet od Pivovaru Trautenberk na lyžích. Zpět ale musí vždy z Kolbenky skibusem.“

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě.
Pivovar Trautenberk získal zvláštní cenu za architekturu

Tato etapa zvětšila lyžařský areál v Malé Úpě o 2,6 km sjezdovek na celkových 6,1 km. „Do budoucna plánujeme propojení zcela bez skibusů. Krkonošský národní park a klid v Malé Úpě je potřeba chránit, a proto se areál vydává touto cestou - omezení skibusových linek,“ řekl ředitel areálu SKiMU Martin Buček.

Venkovní kluziště bude stát po loňské premiéře na jiném místě v Malé Úpě. „Před letošní zimou jsme ho posunuli ještě do vyšší nadmořské výšky a o pár metrů ho zvětšili. Nově má délku 24 metrů a šířku 14 metrů a návštěvníci ho najdou za skibarem SKiMU House,“ upřesnil Buček. Kluziště bude v provozu přes den i večer v rámci Romantických večerů na ledě. Na místě je možné půjčit si brusle v areálové půjčovně SKiMU AKTIV.

Ledová plocha tisíc metrů nad mořem. Na letním hřišti na Pomezkách za Boudou Malá Úpa roste mobilní kluziště.
Hokej na horách. V Malé Úpě staví kluziště, propojí lyžařská střediska

Novinkou v areálech SkiResortu je rozšíření parkoviště v Černém Dole o 150 míst. „Tamní parkoviště již kapacitně nestačilo zejména o víkendech, během Vánoc a jarních prázdnin. Stávající plochu jsme tak rozšířili zhruba o 150 parkovacích míst. Celkově tak Černý Důl nabídne bezplatné parkování na 400 místech hned u sjezdovek. Z parkoviště mohou lyžaři využít i bezplatnou skibusovou dopravu do dalších areálů SkiResortu Černá hora – Pec a na jeden skipas si tak pohodlně užít 50 km sjezdovek,“ vysvětlila Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Do novinek pro nadcházející sezonu investoval SkiResort 25 milionů korun. Patří mezi ně také rozšíření technologie Snowsat do areálů na Černé hoře, v Černém Dole a ve Velké Úpě. Dosud ji využíval jako první v republice v Peci pod Sněžkou. Snowsat dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích s přesností na 3 centimetry. "Díky tomu jsme dokázali kvalitněji upravovat sjezdové tratě a zároveň šetrněji hospodařit s vodou při zasněžování. Ušetřili jsme také na elektrické energii a pohonných hmotách a sjezdovky vydržely lépe upravené po celou sezonu," uvedl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Ilustrační snímek.
Na sjezdovkách v Peci zavedou jako první v republice technologickou novinku