„Poptáváme 3D tiskaře, jak ze strany škol, tak i dobrovolníků, kteří disponují 3D tiskárnami. Tiskařům proplácíme náklady, tedy energie a materiál. Materiál jsme schopni také tiskařům dodávat. Pokud mají školy 3D tiskárny, ale nemají zaměstnance na obsluhu, tak jsme schopni zajistit převoz na jinou základní školu, kde se již tisku věnují. Byla by škoda tyto kapacity nevyužít,“ vyzývá ke spolupráci manažer SOVK Jakub Rus.

„U nás na škole tiskneme část obličejového štítu. Pak to odesíláme k dalšímu zpracování, je třeba k tomu ještě přidělat plexisklo a následuje distribuce,“ vysvětluje Zdeněk Heteš ze Základní školy Mládežnická v Trutnově, který ve školním areálu obsluhuje dvě tiskárny.

Městská knihovna Úpice
FOTO: Šije i celé Trutnovsko!

Další trutnovský učitel, Václav Fišer ze ZŠ Komenského si techniku dokonce převezl domů, aby mohl nezbytné pomůcky vyrábět nonstop. „Nastavím si budíka, v noci k tomu jednou krátce vstanu kvůli nutné obsluze tiskáren a zase usnu. Díky tomu maximalizuji výrobu.“

3D tiskárna jela naplno i na Základní škole Úpice-Lány. „Děláme ochranné štíty na obličej a také plastové průvlaky, které usnadňují výrobu roušek. Vyrobili jsme desítky kusů. Tiskárnu mám doma, jede i přes noc,“ říká zástupce ředitele lánské školy Jakub Huček. Výrobců ochranných štítů a brýlí je na Trutnovsku více. Jejich produkty míří do trutnovské a hradecké nemocnice nebo na stanice záchranářů.

Roušky pro Radvanice
Roušky pro Radvanice

Na mnoha místech regionu se šijí ústenky. „S tím nápadem jsme přišly my v knihovně a dohodly se s radnicí, že budeme šít pro městské organizace i pro veřejnost. Výrobu jsme rozjely v pondělí šestnáctého března, celkem jsme ušily přes pět set roušek,“ prozrazuje Jana Šimková, ředitelka Městské knihovny v Úpici.

Další ústenky vyráběli dobrovolníci například na úpické Základní škole Bratří Čapků nebo na Základní a mateřské škole v Radvanicích. Pokud máte kolem sebe lidi, kteří v dnešní nelehké době nemyslí jen na sebe a pomáhají druhým, dejte nám o nich vědět, ať o nich můžeme informovat veřejnost. Zájemci o 3D tisk mohou kontaktovat Jakuba Ruse na tel. 731 183 920 nebo na e-mailu jakub@vychodnikrkonose.cz.

Petr Záliš